Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν στο Αιγαίο

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν στο Αιγαίο

Θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤO από το Αιγαίο - Το απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Ανατροπή των δεδομένων όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και σε θέματα όπως το προσφυγικό και η παρουσία της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, φέρνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, αυτό δείχνει απόρρητο τηλεγράφημα του πρέσβη μας στην Άγκυρα, που αναφέρει ότι κατά την προ ημερών επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της πλήρους αναστολής της νατοϊκής δράσης.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην ενημέρωση που έγινε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της ΕΕ για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν στο Γκαζιαντέπ.

Εκεί η Μέρκελ ζήτησε την τουρκική συγκατάθεση για την επέκταση της νατοϊκής δράσης στην περιοχή Ρ3 (εγγύς της Χίου) στο Αιγαίο, αίτημα που αιφνιδίασε τον Νταβούτογλου, ο οποίος αντέδρασε διστακτικά και αρνητικά.

Με αφορμή αυτό, η γαλλική πλευρά ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε ζητήσει την επέκταση της δράσης της νατοϊκής δύναμης στις περιοχές Ρ3 και Ρ4 (Δωδεκάνησα).

Ο Νταβούτογλου απάντησε αρνητικά με ευγενικό τρόπο, λέγοντας ότι η επέκταση δεν χρειάζεται, αφού οι ροές περιορίζονται και επισημαίνοντας ότι η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ άπτεται ευαίσθητων θεμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ερντογάν και ζήτησε με χονδροειδή τρόπο την πλήρη αναστολή της νατοϊκής δράσης.

Πηγή: news247.gr