Το έξυπνο ρολόι από το παρελθόν που κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως

Το έξυπνο ρολόι από το παρελθόν που κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως

Μπορεί να έχουν βγει νεότερα και πιο σύγχρονα μοντέλα, όμως αυτό είναι που προτιμά ο κόσμος.

 

του Aaron Pressman

Η Apple ηγήθηκε και πάλι της αγοράς smartwatch κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά αυτό δεν οφείλεται στα νεότερα μοντέλα με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας. Η Apple κατέκτησε το 41% ​​της αγοράς και άφησε πίσω της όλους τους άλλους κατασκευαστές λόγω της δημοτικότητας του Apple Watch Series 1, μιας τροποποιημένης έκδοσης του αρχικού μοντέλου του 2015, η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 250 δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση της Counterpoint Research.

Αν και η Apple διατήρησε το συνολικό προβάδισμά της, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας υποχώρησε από το 48% που κατείχε το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καθώς ο ανανεωμένος κατασκευαστής έξυπνων ρολογιών Fitbit γνώρισε επιτυχία με τα δύο μοντέλα του, το Ionic των 300 δολαρίων και το Versa των 200 δολαρίων.

Το μερίδιο αγοράς της Fitbit για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε στο 21%, από 8% το προηγούμενο έτος. Η Fossil μοιράστηκε την τρίτη θέση με τη Amazefit που ανήκει στην Xiaomi, με 4%, και η Garmin ήταν πέμπτη με 3%, ανέφερε η Counterpoint.

Η Apple έχει κυριαρχήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, αφότου εστίασε στις λειτουργίες παρακολούθησης της υγείας και της σωματικής άσκησης, και το πιο πρόσφατο λογισμικό της για smartwatch προσφέρει την ευρύτερη ποικιλία λειτουργιών και εφαρμογών τρίτων μερών στην αγορά.

Η χαρακτηριστικότερη νέα λειτουργία του περασμένου έτους ήταν η προσθήκη δυνατότητας κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι χρήστες του ρολογιού να μην πρέπει να εξαρτώνται από το iPhone για συνδεσιμότητα. Όμως, η υψηλότερη τιμή (εκκίνηση από τα 400 δολάρια με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας) μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους αγοραστές. Η Apple αναμένεται να λανσάρει το smartwatch τέταρτης γενιάς, με μεγαλύτερη οθόνη, σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβρη.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αντανακλούν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον κλάδο δύο γνωστοί τεχνολογικοί κολοσσοί, η Samsung και η Google. Η σειρά έξυπνων ρολογιών της Samsung, η οποία ενσωματώνει το λογισμικό Tizen της εταιρείας, έχασε τα δύο τρίτα του μεριδίου που κατείχε το προηγούμενο έτος, με μόλις 2% της αγοράς. Και όλα τα εμπορικά σήματα έξυπνων ρολογιών που «τρέχουν» το Wear OS της Google (ή παλαιότερες εκδόσεις γνωστές ως Android Wear OS), συμπεριλαμβανομένων των Movado και LG, αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των πωλήσεων του δεύτερου τριμήνου.

Πάντως, η Google βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού της με περισσότερες λειτουργίες και λανσαρίσματος της δικής της σειράς ρολογιών, ενώ η Samsung μόλις παρουσίασε βελτιωμένες εκδόσεις του δικού της smartwatch, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου μικρότερου μεγέθους που απευθύνεται σε γυναίκες.

Πηγή: fortune.com