Τι συμβαίνει με την αγορά διαμαντιών του Ισραήλ;

Τι συμβαίνει με την αγορά διαμαντιών του Ισραήλ;

Ευάλωτη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες εγκληματικές ενέργειες είναι η αγορά του μεγαλύτερου εξαγωγέα κατεργασμένων διαμαντιών στον κόσμο.

Η εταιρεία παρακολούθησης του παγκόσμιου ξεπλύματος μαύρου χρήματος Moneyval δημοσίευσε μια σημαντική έκθεση στις αρχές του μήνα καλώντας το Ισραήλ να αυξήσει τους ελέγχους του.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κατεργασμένων διαμαντιών με εξαγωγές άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, το 37% των οποίων κατευθύνεται στις ΗΠΑ. Εξάγει επίσης ακατέργαστα διαμάντια αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Η Moneyval ανέφερε ότι ανησυχεί πως ορισμένοι έμποροι δεν κάνουν ενδελεχή έρευνα στο ιστορικό και τα οικονομικά στοιχεία των αγοραστών. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς διαμαντιών Σμούελ Μόρντεκαϊ ανέφερε ότι η βουλή επεξεργαζόταν ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου που θα απαιτούσε πιο αυστηρούς ελέγχους.

Το νέο νομοσχέδιο θα του δώσει και περισσότερες εξουσίες – δύο λογιστές της αστυνομίας θα προσληφθούν για να αναλύουν συνεχώς ύποπτες συναλλαγές. Όμως ο Μόρντεκαϊ ανέφερε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι αποτελεσματική στο να εντοπίζει ύποπτες συναλλαγές και εγκληματικές δραστηριότητες, άποψη που συμμερίζεται ο αναλυτής Σάιμ Έβεν-Ζόχαρ.

Διαβάστε ακόμη: Για τους επενδυτές, τα διαμάντια μπορεί να είναι ο νέος χρυσός

«Είναι μια από τις πιο ελεγχόμενες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, αν όχι η πιο ελεγχόμενη», είπε, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση στην αγορά διαμαντιών του Ισραήλ απαιτεί λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σάρωση ίριδας ματιού και έλεγχο διαβατηρίων. «Είναι πιο εύκολο να μπει κανείς στο Φορτ Νοξ στην Αμερική».

Υπήρξαν περιορισμένες αντιδράσεις από τους περίπου 2.500 διαπιστευμένους εμπόρους διαμαντιών της χώρας σε ενδεχόμενο αύξησης της νομοθεσίας, αλλά οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διασφαλίσουν ότι η φήμη της αγοράς παραμένει καθαρή.

«Αν οι καταναλωτές πιστέψουν ότι υπάρχει ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών θα σταματήσουν να αγοράζουν διαμάντια,» ανέφερε ο Έβεν-Ζόχαρ.

Περίπου το 40% των διαμαντιών που εισάγουν οι ΗΠΑ προέρχεται από το Ισραήλ, με βάση την αξία σε δολάρια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.  Το Ισραήλ εξάγει επίσης μεγάλες ποσότητες διαμαντιών στο Χονγκ Κονγκ, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Διαβάστε ακόμη: Από τα διαμάντια της Victoria’s Secret στις… εφαρμογές υπολογιστών