Η Σίλικον Βάλεϊ αποχαιρετά τον Κόμπι Μπράιαντ

Η Σίλικον Βάλεϊ αποχαιρετά τον Κόμπι Μπράιαντ
epa08170038 A fan lights a candle at a memorial wall depicting the images of the late former Los Angeles Lakers basketball player Kobe Bryant and his daughter, Gianna, at a basketball facility called 'House of Kobe' in Valenzuela City, east of Manila, Philippines 27 January 2020. The USA National Basketball Association confirmed that Kobe Bryant and his daughter, Gianna, died 26 January in a helicopter crash in Calabasas, California, near Los Angeles in the USA. EPA/ROLEX DELA PENA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτός από θρύλος του μπάσκετ, ο πρώην παίκτης των Los Angeles Lakers που σκοτώθηκε την Κυριακή υπήρξε και επενδυτής στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο Kobe Bryant, 18 φορές NBA All-Star με μια αξιοζήλευτη 20ετή καριέρα στους Los Angeles Lakers, σκοτώθηκε σε πτώση ελικοπτέρου την Κυριακή. Η 13χρονη κόρη του Gianna και επτά άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στο δυστύχημα.

Ύστερα από την απόσυρσή του από το NBA και τα γήπεδα του μπάσκετ, ο Bryant διάλεξε το venture capital ως τη βασική ενασχόλησή του. Ο ίδιος και ο συνέταιρός του Jeff Stibel έστησαν την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Bryant Stibel το 2013 και συγκέντρωσαν 100 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τους fund τρία χρόνια μετά. Στις επενδύσεις τους συγκαταλέγονταν η ιστοσελίδα αθλητικών ειδήσεων The Players Tribune (η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Minute Media), την εταιρεία σχεδίασης βιντεοπαιχνιδιών Scopely, και την εταιρεία νομικών υπηρεσιών LegalZoom.

Ο Bryant ήταν γνωστός για την έμφασή του στην ακρίβεια και την αριστεία, στοιχεία που ο ίδιος είχε εντάξει σε αυτό που αποκαλούσε «Νοοτροπία Mamba» (Mamba Mentality). Στην ιστοσελίδα της Bryant Stibel, ο Kobe είχε γράψει τα εξής, μεταξύ άλλων: «Για να ηγηθείς, πρέπει συνεχώς να μαθαίνεις. Δεν θα έλεγα ότι το στυλ της ηγεσίας μου έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια. Μου αρέσει να “ξεβολεύω” τους ανθρώπους και να τους δίνω προκλήσεις. Αυτό οδηγεί στην ενδοσκόπηση και εν τέλει στη βελτίωση. Θα μπορούσες να πεις ότι προκαλώ τους ανθρώπους να είναι ο καλύτερος εαυτός τους».

Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του Kobe, venture capitalists και στελέχη του τεχνολογικού κλάδου έσπευσαν να τιμήσουν τον μπασκετμπολίστα-θρύλο που μόλις ξεκινούσε τη νέα του ζωή στον χώρο του venture capital.

Ο Marc Andreessen, συνιδρυτής της Andreessen Horowitz, παρέθεσε την εξής σκέψη του Bryant: «Το μυαλό μου δεν μπορεί να επεξεργαστεί την αποτυχία. Δεν θα επεξεργαστεί την αποτυχία. Γιατί εάν κάτσω και πω στον εαυτό μου ‘Είσαι μια αποτυχία’, αυτό νομίζω είναι χειρότερο κι απ’ τον θάνατο».

Ενώ ο Alexis Ohanian, συνιδρυτής της Initialized Capital, έγραψε τα εξής στον λογαριασμό του: «Η τελευταία κουβέντα που είχα με τον Kobe Bryant αφορούσε το πόσο ενθουσιασμένος ήταν με τις επενδύσεις του στην τεχνολογία και πόσο πολύ ήθελε να αφήσει τη δική του κληρονομιά και εκτός γηπέδων. Πίστευε πραγματικά ότι είχε πολλά να κάνει ακόμα. Τι τραγωδία».

Τέλος, ο Chris Sacca, ιδρυτής της Lowercase Capital, ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα γνωρίσω ποτέ κάποιον με τη δική του εργασιακή ηθική. Ένας θρύλος».