Κορωνοϊός: Τι αποκαλύπτουν νέες έρευνες σχετικά την ανθεκτικότητα και τη επίπτωσή του στα παιδιά

Κορωνοϊός: Τι αποκαλύπτουν νέες έρευνες σχετικά την ανθεκτικότητα και τη επίπτωσή του στα παιδιά
epaselect epa08291648 Village emergency response teams undergo training in using protective suits when responding to potential cases of the Covid-19 coronavirus in their respective communities, at a gymnasium in Quezon City, Metro Manila, Philippines 13 March 2020. Philippine President Rodrigo Duterte announced a community quarantine on Metro Manila effective 15 March to 14 April 2020, after the Philippines raised Code Red Sub-Level 2 on the Covid-19 coronavirus outbreak. The Philippines has over 50 confirmed cases with five deaths after the World Health Organization (WHO) officially declared the coronavirus outbreak a pandemic. EPA/ROLEX DELA PENA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανώς το εύρος της πανδημίας- η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 έως το 2003- συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπέραναν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Πιθανώς το εύρος της πανδημίας —η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 έως το 2003— συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον.

Συμπέραναν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως 24 ώρες πάνω σε κουτί από χαρτόνι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα.

Με αυτήν την τεχνική βρήκαν ότι ο ιός υπό μορφή αεροζόλ —μορίων που μένουν στον αέρα— μπορούσε να εντοπιστεί επί τρεις ώρες.

Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με το βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανώς αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και με αυτήν τη μορφή (που δεν έχει καμία σχέση με το αεροζόλ) δεν επιβιώνει παρά μερικά δευτερόλεπτα.

Παρόμοιες μελέτες για τον κορωνοϊό που προκαλεί το ΣΟΑΣ είχαν δείξει πως η δυνατότητα επιβίωσής του εκτός του ανθρώπινου σώματος βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα.

Αυτό όμως δεν εξηγεί το γιατί η πανδημία του κορωνοϊού έχει προσβάλει σχεδόν 200.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει περίπου 8.000 θανάτους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύνει παρά 8.000 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800.

Οι επιδημιολογικές διαφορές «πιθανώς οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος» και επίσης στο γεγονός ότι εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV-2, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό

Είναι λάθος η άποψη ότι όλα τα παιδιά θα μείνουν ουσιαστικά αλώβητα από τον κορωνοϊό και σίγουρα θα νοσήσουν ήπια, όταν κολλήσουν τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μία νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων, η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνώς πάνω στην επίπτωση του κορωνοϊού στα παιδιά, δείχνει ότι μολονότι τα περισσότερα θα έχουν πράγματι ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (περίπου το ένα στα 17) -που περιλαμβάνει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.143 παιδιών κάτω των 18 ετών από τη Γουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις. Από τα παιδιά, το ένα τρίτο είχαν διαγνωστεί εργαστηριακά με τον ιό και τα υπόλοιπα δύο τρίτα ήταν ύποπτα κρούσματα με βάση τα συμπτώματα και τις κλινικές εξετάσεις τους.

Τα μισά παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ρινική συμφόρηση ή διάρροια, ενώ σχεδόν το 40% είχαν σοβαρότερα συμπτώματα πνευμονίας, αλλά χωρίς δύσπνοια. Το 4% δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, αλλά σχεδόν το 6% (125 παιδιά) αρρώστησαν πολύ σοβαρά, με μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα 14χρονο αγόρι πέθανε τελικά, ενώ 13 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Σίλου Τόνγκ, διευθυντή του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Παιδιατρικού Κέντρου της Σαγκάης. Πάνω από το 60% των 125 παιδιών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ τα 40 ήταν κάτω των 12 μηνών.

«Ουσιαστικά, αυτό που δείχνει η νέα μελέτη είναι ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για μερικούς παιδιατρικούς ασθενείς, επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως τα παιδιά. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά μολύνονται από τον ιό εξίσου με τους ενήλικες, αν και πολύ λιγότερο σοβαρά, όμως υπάρχει μία μειονότητα παιδιών που θα απαιτήσουν πιο επιθετική θεραπεία», δήλωσε ο δρ Σρίνιβας Μάρθι, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Αντρέα Κρουζ, του Ιατρικού Κολλεγίου Baylor του Τέξας, η οποία σχολίασε την κινεζική έρευνα στο «Pediatrics», ανέφερε ότι τα μωρά και τα νήπια πιθανώς αρρωσταίνουν σοβαρότερα επειδή «δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς πριν και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν μία αποτελεσματική ανοσολογική αντίδραση».

Από την άλλη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν μία απάντηση στο γιατί τα περισσότερα παιδιά και νέοι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από τον νέο ιό, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στους δύο προηγούμενους κορωνοϊούς, οι οποίοι είχαν προκαλέσει τις μεταδοτικές νόσους SARS και MERS. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα παιδιά έχουν απλώς πιο υγιείς πνεύμονες σε σχέση με τους μεγάλους, π.χ. λόγω της μικρότερης έκθεσης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ οι ενήλικες έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και πιο γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι ο ιός δυσκολεύεται περισσότερο να προσβάλει τα κύτταρα των παιδιών και να αναπαραχθεί μέσα σε αυτά και μία τρίτη άποψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά λιγότερο επιθετικά και αυτοκαταστροφικά. Στους μεγάλους έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς προκαλείται όχι από τον ίδιο τον κορωνοϊό, αλλά από την ανεξέλεγκτη αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που γυρίζει «μπούμερανγκ», προκαλώντας καταστροφική φλεγμονή στο σώμα του ασθενούς.

Τέλος, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι, λόγω των ελάχιστων διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα παιδιά συγκριτικά με τους μεγάλους, έχει υποτιμηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού σε αυτά.

Δείτε ακόμη: To μυστήριο πίσω από το πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που διεκδικούν ΗΠΑ – Γερμανία