Spotawheel: Τι λένε οι άνθρωποι της εταιρείας για τη νέα χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ

Spotawheel: Τι λένε οι άνθρωποι της εταιρείας για τη νέα χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ
Ο Χάρης Αρβανίτης μιλά στο Fortune για τις επιδράσεις του lockdown και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που προτιμά ο Έλληνας.

Με μια αναπτυξιακή πορεία που θα ζήλευαν πολλές εταιρείες η Spotawheel αποδεικνύει πως δεν είναι «πυροτέχνημα» και πως όντως ήρθε για να κάνει disrupt στον κλάδο του αυτοκινήτου. Τρανή απόδειξη της δυναμικής που καταγράφει είναι η πρόσφατη νέα χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ, της οποίας ηγήθηκε η VentureFriends, με τη συμμετοχή της VelocityPartners, του αμερικανικού fund FJ Labs – συνιδρυτής του οποίου είναι ο Fabrice Grinda, που σύμφωνα με το Forbes θεωρείται ο Νο1 Angel Investor στον κόσμο – καθώς και άλλων Ελλήνων επενδυτών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων  δραστηριοποιείται ήδη σε Ελλάδα και Πολωνία και ο στόχος είναι να εισέλθει σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, διατηρώντας παράλληλα τον τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξής της.

Η Spotawheel προσφέρει ενδελεχώς ελεγμένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με εγγύηση έως και 5 χρόνια ώστε να μπορεί ο πελάτης να νιώσει ασφαλής καθώς υπάρχει υποστήριξη για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την αγορά. Απευθύνεται κατά βάση σε οδηγούς που αντιλαμβάνονται πιο σφαιρικά την έννοια της ασφάλειας και στόχος της διοίκησης είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις σε ευρύτερο κοινό καθώς και σε επαγγελματίες.

Ο Χάρης Αρβανίτης, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Spotawheel, μιλά στο Fortune για την ώθηση που έδωσε ο covid19 και το lockdown στη δραστηριότητα της Spotawheel, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα από τη νέα χρηματοδότηση, ενώ δίνει την εικόνα του πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια.

Χάρης Αρβανίτης
Χάρης Αρβανίτης

Κύριε Αρβανίτη, σε μια δύσκολη περίοδο όπου ο covid-19 έχει παγώσει κάθε είδους επενδυτικό σχέδιο, εσείς καταφέρατε να αντλήσετε νέα χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Που αποδίδετε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πώς αναμένεται να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εμφάνιση του covid-19 έχει αλλάξει τις συνήθειες όλων μας παγκοσμίως – είδαμε τον καταναλωτή να στρέφεται στις online αγορές απότομα και όσο θα υπάρχει ο φόβος της φυσικής επαφής και συναλλαγής, η στροφή στο online θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Την ίδια περίοδο, το αυτοκίνητο αποτέλεσε το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο συνδυασμός της τάσης της αγοράς για ψηφιακές λύσεις, αλλά και για ιδιόκτητο αυτοκίνητο έκανε δελεαστικές για τους επενδυτές τις (λίγες) τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανά τον κόσμο και είδαμε να αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για αντίστοιχες startups και scaleups εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές. Συγκεκριμένα για τη Spotawheel, εκτός από το γεγονός ότι έχουμε εξαρχής επενδύσει στην ψηφιακή προσέγγιση, αυτό που έγειρε το ενδιαφέρον των επενδυτών μας ήταν τα πολύ καλά νούμερα πωλήσεων που πετύχαμε τους μήνες μετά το lockdown. Ήταν αποτέλεσμα δομημένου πλάνου, δύσκολων αποφάσεων και εντατικής προσπάθειας που απέδωσαν και σκοπός μας είναι με αυτή την χρηματοδότηση να ενδυναμώσουμε τις τεχνολογικές μας υποδομές για να γίνουμε αποδοτικοί σε μεγάλη κλίμακα.

Πώς επηρέασε το lockdown και ο κορωνοϊός τη δική σας δραστηριότητα και πώς αναμένεται να κλείσει το 2020;

Κατά το lockdown η αγορά του αυτοκινήτου σχεδόν κατέρρευσε. Σαν ομάδα, αποφασίσαμε να προετοιμαστούμε για την μετά-covid περίοδο με βασικό γνώμονα την συνεχή παρακολούθηση των προθέσεων της αγοράς και του πελάτη. Πράγματι μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση που είχε όμως ειδικά χαρακτηριστικά, όπως την διάθεση για πιο ασφαλείς και προσωποποιημένες επικοινωνίες και συναλλαγές. Το 2020 είναι ακόμα ασταθές, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να επιφέρουν νέες ισορροπίες. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε επανέλθει σε τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο σε τοπικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχετε δηλώσει ότι στόχος σας είναι να ηγηθείτε του ψηφιακού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

Ο τομέας του αυτοκινήτου στο θέμα της εμπειρίας πελάτη, έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με άλλους τομείς.  Ο μέσος χρήστης ακολουθεί την ίδια διαδρομή: ψάχνει τις αγγελίες, πάει στον έμπορο, βλέπει το αυτοκίνητο από κοντά, πρέπει να βρει ποιον θα εμπιστευτεί για να το ελέγξει, το αγοράζει χωρίς καμία υποστήριξη μετά την αγορά. Αυτή η εμπειρία είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη. Ο καταναλωτής ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα απλά δεν ξέρει ότι υπάρχει λύση, όπως ακριβώς νόμιζε πριν την Amazon για τις αγορές του ή πριν την Google για τις πληροφορίες που αναζητούσε. Σαν Spotawheel έχουμε το πλάνο, είναι πελατοκεντρικό και, φυσικά με πυλώνα την τεχνολογία, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε νέες λύσεις σε όλα τα στάδια αγοράς και χρήσης ενός αυτοκινήτου δημιουργώντας μία πλατφόρμα που ενοποιεί τις αγορές της Ευρώπης σε πραγματικό χρόνο.

Ποιες οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει η Spotawheel και σε ποιους απευθύνεστε;

Να σταθούμε λίγο στον τεχνικό μας έλεγχο και την εγγύηση, αφού η δουλειά που γίνεται στην επιλογή των αυτοκινήτων είναι πραγματικά κάτι που κανείς δεν έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Πρόσφατα διάβαζα στο Wired για μία έρευνα σχετικά με τα καινούργια αυτοκίνητα και την αξιοπιστία τους. Αναφέρεται ότι ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο βγάζει κατά μέσο όρο 1,6 προβλήματα μόλις στους 3 πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του! Φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα μεταχειρισμένο όχημα, ειδικά εάν προσθέσουμε σε αυτό μία τυπική χρήση 80-100.000 χιλιομέτρων από διάφορους οδηγούς και σε διαφορετικές συνθήκες. Καταλαβαίνουμε, επομένως, σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μηχάνημα όπως είναι το αυτοκίνητο, πολλά μπορούν να πάνε στραβά, πόσο μάλλον αν τα χιλιόμετρα έχουν “πειραχτεί”. Όλα αυτά ο ανταγωνισμός δεν τα λύνει, αντίθετα τα “θάβει” κάτω από φρεσκοβαμμένα κομμάτια και αθέμιτες πρακτικές. Αντίθετα, εμείς επενδύουμε σε αυτό ακριβώς: να ξέρουμε τα πάντα για το αμάξι που πουλάμε και τα χιλιόμετρά του, ώστε να το φέρουμε στην κατάσταση που δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα για τον πελάτη μας. Έτσι καταφέρνουμε να έχουμε λιγότερο από 0,1 προβλήματα ανά αυτοκίνητο ή αλλιώς 1 πρόβλημα ανά 10 αυτοκίνητα στον 1ο χρόνο χρήσης του, που φυσικά καλύπτουμε με την εγγύησή μας! Αυτό είναι η ουσία της δουλειάς που κάνουμε στην Spotawheel.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε να αντιμετωπίσετε, δεδομένου ότι προσπαθείτε να λάβετε μερίδιο από μια παγιωμένη αγορά που αποτελείται από επαγγελματίες παλαιάς κοπής, οι οποίοι δεν διαθέτουν τη δική σας τεχνογνωσία, διαθέτουν όμως ένα ισχυρό δίκτυο πολλών ετών;

Στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου το πιο δύσκολο έργο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πελάτη. Ο κόσμος έχει σταματήσει να πιστεύει τον έμπορο (μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) λόγω όλων των πρακτικών κερδοσκοπίας που εφαρμόζονται επί χρόνια. Πέρα από αυτό, η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει φοβερές ευκαιρίες για τις τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες καθώς στα επόμενα χρόνια η αξιοποίηση δεδομένων και η χρήση της τεχνολογίας θα συντελέσει σημαντικά στην αλλαγή των συνηθειών του πελάτη.

Ποιοι είναι οι εμπορικοί σας στόχοι για τα επόμενα χρόνια και τι είδους αυτοκίνητα επιλέγουν στην πλειονότητά τους οι Έλληνες;

Οι στόχοι μας είναι να παραμείνουμε σε 3ψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, επιταχύνοντας τη διείσδυσή μας στις δύο χώρες που ήδη δραστηριοποιούμαστε αλλά και την επέκτασή μας σε νέες αγορές. Όσο για τους Έλληνες, έχουν έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό στα αυτοκίνητα πόλης και τα SUV ή Crossover με οικονομικούς κινητήρες όπως μικρού κυβισμού βενζινoκινητήρες ή μεσαίου κυβισμού diesel σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που τα station wagon και τα πολυμορφικά αυτοκίνητα κατέχουν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί ο κλάδος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια;

Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ακολουθεί τις τάσεις των καινούργιων αυτοκινήτων με την χρονική υστέρηση που απαιτεί ο κλάδος. Υπάρχει σίγουρα μία ξεκάθαρη τάση προς τους καθαρότερους κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης, ενώ περιμένουμε και τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες (ηλεκτρικά, υβριδικά) να αυξηθούν σχετικά την ερχόμενη 10ετία, οδηγούμενες και από τον γενικότερο προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την αξιοποίηση ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας από τους εμπόρους καθώς πλέον είναι ευδιάκριτο το ρίσκο να χάσουν την επαφή με τον πελάτη.