Τσαβούσογλου: Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400 – Οι κυρώσεις ΗΠΑ δεν θα έχουν επίπτωση

Τσαβούσογλου: Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400 – Οι κυρώσεις ΗΠΑ δεν θα έχουν επίπτωση
epa07190602 A handout photo made available by the Turkish Foreign Ministry Press Office shows Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu during a joint media conference with Slovenian Foreign Minister Miroslav Lajcak (not in picture) following their meeting in Istanbul, Turkey, 26 November 2018. EPA/CEM OZDEL / FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για την αγορά των S-400 επίθεση εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και τόνισε πως δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη χώρα του.

Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι λάθος νομικά και πολιτικά και συνιστά επίθεση εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Kanal 24, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τον ίδιο, η αγορά των S-400 έγινε πριν την θεσμοθέτηση του νόμου CAATSA και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία. Υπογράμμισε παράλληλα πως η Άγκυρα «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους S-400.

Ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως η Τουρκία θα λάβει αντίμετρα, κατόπιν διαβουλεύσεων, ενώ σχολίασε πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη χώρα του.

Κατά τον ίδιο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ μπορούν να ομαλοποιηθούν, εάν οι ΗΠΑ θέλουν, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις τουρκικές προσδοκίες στην πολιτική για τη Συρία.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και για τη Γαλλία, αναφέροντας πως οι δεσμοί των δυο χωρών ίσως ομαλοποιηθούν, αλλά το Παρίσι πρέπει να αλλάξει τη στάση του έναντι της Τουρκίας αναφορικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία.