JP Morgan: Γιατί η παράλλαξη Δέλτα θα έχει μηδαμινό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές

JP Morgan: Γιατί η παράλλαξη Δέλτα θα έχει μηδαμινό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, λέει η JP Morgan

Από ισχνό ως και μηδαμινό αντίκτυπο θα έχει στα διεθνή χρηματιστήρια η νέα παράλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έχει τρομάξει οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων και αναλυτές επενδυτικών οίκων, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η JP Morgan.

Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικανική τράπεζα, η παράλλαξη Δέλτα δεν αποτελεί κίνδυνο, επομένως οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να οδεύουν προς υψηλότερα επίπεδα – αν και, όπως επισημαίνεται, ο φόβος για τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των αποδόσεων των μετοχών Αξίας (Value Stocks).

Πώς, όμως, αιτιολογεί η JP Morgan τη στάση της; Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι πλέον πληγείσες χώρες της παράλλαξης Δελτα είναι οι Ρωσία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην Πορτογαλία, η επιδείνωση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών Covid κατά περίπου 900 την ημέρα – περίπου το 7% των μολύνσεων από τότε που ξέσπασε η πανδημική κρίση. Η δε αύξηση των θανάτων είναι ~ 1 ανά ημέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα ενισχύθηκαν κατά ~ 14.000 ανά ημέρα, γεγονός που αποτελεί σημαντική αύξηση. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά ~ 9 ανά ημέρα, δηλαδή 0,9% επί του μέγιστου ποσοστού θνησιμότητας. Αυτό συμβαδίζει με τα ευρήματα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Δέλτα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τρέχουσα αύξηση των μολύνσεων με την παράλλαξη Δέλτα έχει ως αποτέλεσμα 5-10 φορές μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τον χειμώνα – πιθανώς λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας που έχει προκύψει.

Στη Ρωσία, βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά… Η παράλλαξη Δέλτα παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση (αύξηση 39% στις μολύνσεις και 36% αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας τον Ιούνιο).

Ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε στη Ρωσία είναι 4 φορές μικρότερο από ό,τι, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ η εκτιμώμενη ανοσία στη Ρωσία είναι τουλάχιστον 2 φορές μικρότερη βάσει του μέσου όρου των θανάτων λόγω COVID-19 από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι η Ρωσία είχε πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 και εμβολίων που χορηγήθηκαν, η συνολική ανοσία του πληθυσμού είναι πολύ μικρότερη.

Συμπέρασμα

Η παράλλαξη Δέλτα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανεπτυγμένες αγορές (π.χ. Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) που παρουσιάζουν ισχυρή πρόοδο στα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Επομένως, οι τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και των παραλλάξεών του.