Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 19:30 για το Αφγανιστάν

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 19:30 για το Αφγανιστάν
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει στο περιθώριο σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που θα έχουν στις 19:30 απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Στον Έβρο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη

Στο μεταξύ, μονάδες και φυλάκια στη ζώνη ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού θα επισκεφθούν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού).

Θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 13:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εξάλλου ο Λευκός Οίκος.

Η διπλωματία των ΗΠΑ επαίνεσε χθες την Αλβανία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό και την Ουγκάντα διότι αποφάσισαν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομακρύνονται από την πατρίδα τους μετά την επάνοδο του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να προσφέρει προσωρινά καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε διότι «συνεχίζει την υπερήφανη παράδοση της Αλβανίας να φιλοξενεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της προς το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου φθάνουν χιλιάδες Αφγανοί και θα μείνουν προσωρινά ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί βίζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, ευχαρίστησε επίσης την Ουγκάντα, ο πρόεδρος της οποίας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, εξέφρασε την πρόθεση η χώρα του να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες με τον ίδιο σκοπό.

Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο Καναδάς, η Χιλή και το Μεξικό επίσης αποφάσισαν να υποδεχθούν αφγανούς πολίτες και επαίνεσε τις χώρες αυτές για τη γενναιοδωρία τους.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υποδεχθεί ως και 20.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα υποδεχθεί χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν ως διερμηνείς ή με άλλες ιδιότητες στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τα είκοσι χρόνια του πολέμου.

Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να διευρυνθεί η εκκένωση, να απομακρυνθούν και άλλα πρόσωπα που αισθάνονται ότι απειλούνται, όπως υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ΜΜΕ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ κ.λπ.

Το καθεστώς των Taliban έχει αρχίσει τις προγραφές – Στο στόχαστρο οι συνεργάτες των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι Taliban έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Taliban διαθέτουν «καταλόγους προτεραιότητας» με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι Taliban πραγματοποίησαν «στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα» στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, λέει η έκθεση.

Όπως περιγράφει, οι αντάρτες «φιλτράρουν» τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Με χθεσινή ημερομηνία, η έκθεση συντάχθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες «σύμφωνα με τη σαρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης Κρίστιαν Νέλεμαν.

«Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις», συμπλήρωσε.

«Αυτό θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυά τους, τις μεθόδους τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους Taliban, το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές στο μέλλον», επισήμανε, επίσης, ο Κρίστιαν Νέλεμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Taliban «στρατολογούν ταχέως».