Η Κίνα κλείνει τη βιομηχανική της ζώνη λόγω κορωνοϊού και ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια νέα απειλή

Η Κίνα κλείνει τη βιομηχανική της ζώνη λόγω κορωνοϊού και ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια νέα απειλή
(220314) -- SHENZHEN, March 14, 2022 (Xinhua) -- Medical workers clean up medical waste at a nucleic acid testing site in Luohu District of Shenzhen, south China's Guangdong Province, March 13, 2022. In southern China's metropolis Shenzhen, which reported 75 confirmed locally transmitted cases on Sunday, the bus and subway systems were suspended, and businesses, except those providing essential services, have been closed from Monday to March 20. Employees must work from home if they can, and residents are barred from leaving the city in south China's Guangdong Province. (Photo by Chu Yan/Xinhua) (Photo by Chu Yan / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP

Η περιοχή του Shenzhen βρίσκεται ξανά σε καραντίνα και οι μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη δεν θα έχουν καμία πρόσβαση για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

του Eamon Barrett

Ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, σταμάτησε τις εργασίες σε δύο από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής του στη Shenzhen τη Δευτέρα, αφού οι αρχές της Κίνας επέβαλαν στην πόλη των 17,5 εκατομμυρίων lockdown για την καταπολέμηση της επιδημίας του COVID-19. Η Foxconn, ο κορυφαίος κατασκευαστής iPhone της Apple, δήλωσε ότι περιμένει την ενημέρωση της τοπικής κυβέρνησης για να καθορίσει πότε θα λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσια.

Οι αρχές της Shenzhen επέβαλαν το lockdown σε όλη την πόλη την Κυριακή, αφού αναφέρθηκαν 66 νέα κρούσματα COVID εκείνη την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων της πόλης της νότιας Κίνας σε πάνω από 400 από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το lockdown έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υγειονομικές αρχές λένε ότι θα κάνουν τεστ σε κάθε κάτοικο τρεις φορές.

Η Foxconn είπε στο Fortune ότι «προσαρμόσαμε τη γραμμή παραγωγής μας για να ελαχιστοποιήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο» του lockdown στη Shenzhen, αξιοποιώντας τις «διαφοροποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα» της εταιρείας.

Εκτός από την αλλαγή δρομολόγησης της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple, το lockdown για μια εβδομάδα στη Shenzhen θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς γραμμές εφοδιασμού άλλων τεχνολογικών κολοσσών. Η Shenzhen φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και αποτελεί σημαντικό τερματικό σταθμό στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Όταν οι αρχές σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στο λιμάνι Yantian της Shenzhen για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID τον περασμένο Ιούνιο, προκάλεσαν συμφόρηση στην εξυπηρέτηση φορτίων που χρειάστηκε μήνες για να χαλαρώσει. Το Yantian είναι το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο και επεξεργάζεται περίπου το 90% των αποστολών ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας.

Η Shenzhen είναι η μεγαλύτερη κινεζική πόλη που εφάρμοσε lockdown πλήρους κλίμακας από τότε που η Γουχάν και οι γειτονικές πόλεις της το εφάρμοσαν κατά το πρώτο ξέσπασμα του COVID στις αρχές του 2020, «σφραγίζοντας» περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους. Έκτοτε, άλλες μεγάλες πόλεις – όπως η Σαγκάη, η οποία καταπολεμά το δικό της ξέσπασμα COVID – έχουν εφαρμόσει τοπικά lockdown για να περιορίσουν τον COVID αποκλείοντας μεμονωμένες γειτονιές και οικιστικά συγκροτήματα.

Η Shenzhen, όμως, όπου βρίσκεται η έδρα τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Tencent και Huawei Technologies, διατρέχει δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο μιας μαζικής επιδημίας COVID από άλλες κινεζικές πόλεις. Ο νότιος τεχνολογικός κόμβος έχει σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα COVID από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφοντας πάνω από 30.000 κρούσματα την ημέρα.

Πηγή: fortune.com