Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις στη γεωργία για την ενεργειακή κρίση

Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις στη γεωργία για την ενεργειακή κρίση
Palestinian workers work in a wheat mill, in Deir al-Balah in the central Gaza Strip, on March 1, 2022.- Russia's invasion of Ukraine could mean less bread on the table in Palestine, Lebanon, Yemen and elsewhere in the Arab world where millions already struggle to survive. The region is heavily dependent on wheat supplies from the two countries which are now at war, and any shortages of the staple food have potential to bring unrest. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) (Photo by MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο diesel και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%.

Από την πρωτογενή παραγωγή αρχίζει η νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ανέδειξε κινδύνους προσθέτοντας κόστη στους επαγγελματίες σε μια περίοδο επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι κίνδυνοι, αν και δείχνουν διαχειρίσιμοι στην παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, δεν παύουν να δημιουργούν αβεβαιότητες ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

Για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση λαμβάνονται μέτρα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον νέο μειωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που ειδικά στον αγροτικό τομέα αφορούν σε μέτρα όπως ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Ειδικότερα, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια κ.ο.κ..

Επιπλέον, προβλέπεται υπαγωγή των λιπασμάτων στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στα περισσότερα λιπάσματα είχε μειωθεί σε 13% από 24% και πλέον αποκλιμακώνεται περαιτέρω.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο 58 του νομοσχεδίου καθορίζονται ρυθμίσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε περισσότερες δόσεις. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.