Η κατάρρευση του Bitcoin συνεχίζεται – Στο -50% η αξία του σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά

Η κατάρρευση του Bitcoin συνεχίζεται – Στο -50% η αξία του σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τεράστια πτώση του Bitcoin δεν σταμάτησε ούτε την Δευτέρα, με το κρυπτονόμισμα να χάνει 5,2% της αξίας του τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας τα 32.940 δολάρια.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για το διασημότερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου, ρίχνοντας την αξία του κάτω από τα μισά των 69.000 δολαρίων που βρισκόταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κατάρρευση δεν αφορά, βέβαια, μόνο το Bitcoin. Και το Ethereum χάνει 5% της αξίας του από το Σάββατο, πέφτοντας στα 2.440 δολάρια.

Από την περασμένη Παρασκευή το Bitcoin έσπασε ένα θετικό τρίμηνο σερί, πέφτοντας κάτω από τα ψυχολογικά όρια μεταξύ των 35.000 και 46.000 δολαρίων. Αναλυτές πλέον αναφέρουν ότι οι πτώσεις των τιμών ίσως σημάνει μια διαφορετική «συνήθεια» στις αγορές, την ώρα που το Bitcoin πλησιάζει το χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2021.

Από τότε που θεσμικοί αλλά και επαγγελματίες επενδυτές ξεπέρασαν τους φόβους τους για την έντονη μεταβλητότητα των τιμών στα κρυπτονομίσματα, οι τιμές του Bitcoin και των άλλων ψηφιακών νομισμάτων τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις των παραδοσιακών αγορών.

Έπειτα από την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Παρασκευή -τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000- για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, τα αμερικανικά futures και τα κρατικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά. Ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές έχασαν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5% και ο Nikkei έχασε 2,5%. Στο κλείσιμο της Παρασκευής ο Nasdaq σημείωνε πτώση 1,4%, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές του απώλειες από την αρχή του 2022 στο 23,3%.