Κόντρα στις προβλέψεις, η UBS βλέπει ανάπτυξη 3% φέτος στην Ελλάδα

Κόντρα στις προβλέψεις, η UBS βλέπει ανάπτυξη 3% φέτος στην Ελλάδα
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι λόγοι για τους οποίους η ελβετική τράπεζα αναμένει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για θετική μακροοικονομική έκπληξη κάνει λόγο η UBS σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα αναμένει συνέχιση της υπεραπόδοσης των ελληνικών ομολόγων, χάρη και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και θετική ανάπτυξη 3% το 2023, έναντι της προηγούμενης της πρόβλεψης για 2,5%.

Όσον αφορά το 2022, η UBS μειώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 6,4% στο 5%.

Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έδειξε ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στο αρνητικό κλίμα σε επίπεδο ευρωζώνης. Κατά την άποψη της UBS, το 2023 είναι πιθανό να είναι άλλο ένα έτος όπου η εκτίμηση της αγοράς για την ανάπτυξη της Ελλάδας (0,6%) θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξη.

Οι λόγοι της μεγάλης αισιοδοξίας για το 2023 έχουν να κάνουν με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και των επιδοτήσεων, την πρόβλεψη για μείωση του πληθωρισμού στο 3,3%, την επερχόμενη αύξηση μισθών (κατώτατος) η οποία θα δημιουργήσει επιπλέον αγοραστική ισχύ στους πολίτες και η αναμονή για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα (0,7% του ΑΕΠ) εξαιτίας των μειωμένων επιδοτήσεων.

Επιπλέον, η UBS αναμένει βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων και μείωση των spreads, κάτι που δεν αναμένει να επηρεαστεί από τις φετινές βουλευτικές εκλογές.

Ένας ακόμη παράγοντας αισιοδοξίας της ελβετικής τράπεζας είναι το προφίλ του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται περίπου στα 20 έτη, ενώ ήδη οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν τη χώρα ένα μόνο βήμα πριν την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, η UBS κρίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα φτάσουν σε διψήφιο ποσοστό τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών δανεισμών, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των επιτοκιακών εσόδων.

Οι θετικές προβλέψεις για το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία περί υγιούς κεφαλαιακής θέσης του τραπεζικού συστήματος, καθιστούν για την UBS παράγοντα οικονομικής σταθερότητας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: