Πως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά
- 24/09/2014, 10:13
- SHARE

Την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει χωρίς νέο πακέτο βοήθειας επισημαίνει ο τύπος.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η «Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και ότι «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης», προβάλλεται από αμερικανικά ΜΜΕ.
Σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Κκγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του για την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της, με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι η κ. Μέρκελ υποστήριξε τη δήλωση αυτή, λέγοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αρκετές θετικές ενδείξεις έρχονται από την Ελλάδα» καθώς και ότι είναι ορατοί «οι πρώτοι τρυφεροί καρποί» της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας.
Από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» προβάλλεται η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι πιστεύει πως «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά», ενώ στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να επιδιώξει τον πρόωρο τερματισμό της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ».
Τέλος, σημειώνεται ότι η κα Μέρκελ επαίνεσε την ηγεσία του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι το μέλλον του προγράμματος βοήθειας θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης τρόικας των δανειστών.
Σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλεται ανταπόκριση του Associated Press ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τρίτο διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται ένα νέο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα το δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια, πέραν του χρονοδιαγράμματος των δανειακών συμφωνιών».
Τι δήλωσαν Μέρκελ – Σαμαράς μετά τη συνάντηση
«Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα πρώτα βήματα επιτυχίας γίνονται ήδη ορατά. Υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντηση.
Η Ελλάδα, συνέχισε, επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την τρόικα. Η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις». Εξέφρασε, δε, την κατανόησή της για το πρόβλημα της ανεργίας.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. «Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά.
Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία. Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη».
Τέλος, είπε ότι υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος.
Διαβάστε ακόμη: