Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία για την ΑΟΖ

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία για την ΑΟΖ

«Παγώστε τις έρευνες για να αποσύρουμε το Barbaros» η στάση της Άγκυρας - Στο "κενό" πρόταση πέντε σημείων του ΟΗΕ. 

Η απάντηση της Τουρκίας στις κινήσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου δεν άργησε να έρθει. Οι Τούρκοι για να αποσύρουν το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ ζητούν καθολικό πάγωμα ερευνών. Συγκεκριμένα η Τουρκία ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Οι τρεις αυτές χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καια να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε σχετικά: Οριοθέτηση της ΑΟΖ αποφάσισαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρο

Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Αγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγεια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.

Απορρίφθηκε πρόταση 5 σημείων και από τις δύο πλευρές
Πρόταση από πέντε σημεία υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:

-Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
– Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
– Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
– Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
– Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ‘Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές: από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.

Προετοιμάζεται τριμερής συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριμερούς Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, τονίζοντας ότι το εγχείρημα για τριμερή και με το Ισραήλ «βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κι όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς».

Αυτή τη στιγμή, είπε, εκείνο που έχουμε ενώπιον μας είναι η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.