Προς γενικευμένη σύγκρουση; Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για χτύπημα στο Ιράν, λέει το Bloomberg – Τραμπ: «Μπορεί να το κάνω, μπορεί και όχι»
- 19/06/2025, 08:31
- SHARE

Σε τροχιά στρατιωτικής εμπλοκής φαίνεται πως εισέρχεται η Ουάσινγκτον, με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου να μην αποκλείεται.
Εν μέσω του πιο αιματηρού κύκλου βίας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν οι ΗΠΑ θα εμπλακούν, δήλωσε: «Μπορεί να το κάνω, μπορεί και όχι. Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνω». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας όμως πως «ίσως είναι λίγο αργά για κάτι τέτοιο».
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κρίσιμες ιρανικές υποδομές, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει: «Χτυπάμε τα πυρηνικά εργοστάσια, τους πυραύλους, τα αρχηγεία, τα σύμβολα του καθεστώτος». Το Ιράν απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις που, για πρώτη φορά, κατάφεραν να διαπεράσουν τις ισραηλινές άμυνες, σκοτώνοντας 24 πολίτες.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, απέρριψε τις εκκλήσεις για παράδοση, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα συνοδευτεί από ανεπανόρθωτες ζημιές» και υπογράμμισε πως «το ιρανικό έθνος δεν θα παραδοθεί».
Οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται με δυσκολία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας σχεδιάζουν συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό τους στη Γενεύη για να ζητήσουν την επιστροφή της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η ένταση κλιμακώνεται: drones καταρρίπτονται στα περίχωρα της Τεχεράνης, ενώ οι σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Τραμπ έχει ήδη εγκρίνει σχέδια επίθεσης, αλλά δεν έχει δώσει την τελική εντολή, περιμένοντας πιθανή υπαναχώρηση του Ιράν από το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαιώνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ότι η Τεχεράνη παραβίασε τις υποχρεώσεις της περί μη διάδοσης πυρηνικών.
Η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύρραξης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τονίζει ότι «δεν θέλει καν να συζητήσει» ένα ενδεχόμενο δολοφονίας του Χαμενεΐ, καλώντας σε αποκλιμάκωση με σεβασμό και στα δύο μέρη.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, από την Παρασκευή έως σήμερα, το Ιράν έχει εκτοξεύσει 400 πυραύλους, από τους οποίους 40 έπληξαν στόχους στο εσωτερικό του Ισραήλ. Οι Ιρανοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 224 νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις, κυρίως αμάχους.