Πρωτοχρονιά, ώρα για αποφάσεις

Πρωτοχρονιά, ώρα για αποφάσεις

Δεν αρκούν μόνον οι ευχές για επιχειρηματική και προσωπική επιτυχία. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να είναι το 2015 η δική σας χρονιά!

Μία νέα χρονιά άρχισε, με όνειρα κι ελπίδες. Και η «παράδοση» απαιτεί μία ημέρα σαν κι αυτή να θέτουμε νέους στόχους. Να λοιπόν μια καλή αφορμή για να λάβετε αποφάσεις γύρω από το πώς θα θέλατε να εξελίξετε την επιχείρησή σας φέτος. Τον «πήχη» τον βάζετε εσείς, οι ειδικοί τις συμβουλές τους. Ιδού μερικές από τις προτάσεις τους, ως «τροφή» για σκέψη…

Κάντε το συνήθεια
Μην περιμένετε την Πρωτοχρονιά για να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Ο σχεδιασμός είναι βασικός σε μία υγιή κι αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Βρείτε χρόνο μία φορά την εβδομάδα για να κάνετε τον σχεδιασμό και επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής στρατηγικής σας, προσαρμόζοντας τους στόχους σας στις εκάτοτε συνθήκες.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Το να βάζει κανείς στόχους είναι μία εποικοδομητική συνήθεια, το να επιδιώκει όμως το ακατόρθωτο είναι αυτοκαταστροφική παγίδα. Βάλτε λοιπόν στόχους επιτεύξιμους και υλοποιήσιμους, στα μέτρα της πραγματικότητας και όχι της φαντασίας σας, γλυτώνοντας έτσι τον εαυτό σας από ανούσιες απογοητεύσεις.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
Μία χρήσιμη απόφαση είναι να σταματήσετε να αναβάλετε την υλοποίηση όσων θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμα στην εταιρεία σας και θα έκαναν πιο εύκολη την καθημερινότητά σας. Μπορεί να είναι η αντικατάσταση ενός παλιού δύσχρηστου μηχανήματος ή μία νέα συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση μην σταπαλάτε άσκοπα ενέργεια προσπαθώντας να κάνετε κάτι ή κάποιον χρήσιμο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Παινεύοντας το «σπίτι» σας
Η προβολή της εταιρείας σας είναι απαραίτητη, και μέσα από συνεργασίες με επαγγελματίες του είδους, είτε και από εσάς τους ίδιους, π.χ. μέσω των social media. Δημιουργούστε λοιπόν το δικό σας σχέδιο marketing, αποφεύγοντας πάντως τα μεγάλα «ανοίγματα» και το υψηλό ρίσκο.

Μάθετε να μοιράζεστε με άλλους
Ειδικά εάν είστε υπερσυγκεντρωτικοί, θα ήταν χρήσιμο αυτή τη χρονιά να βάλετε στόχο να μάθετε να μοιράζεστε κάποιες από τις αρμοδιότητές σας. Αξιολογείστε και αξιοποιείστε τους συνεργάτες σας, βελτιώνοντας το κλίμα στην εταιρεία σας και ενισχύοντας την προσωπική σας ισορροπία.

Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας
Βρείτε κάτι νέο που σας ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι κάτι σχετικό με την επιχείρησή σας ή κάτι εντελώς άσχετο που απλά θα σας κάνει καλύτερους, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητές και τα ενδιαφέροντά σας.

«Δικτυωθείτε»
Η ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με άτομα του επιχειρηματικού χώρου είναι πάντα μία χρήσιμη εμπειρία. Ως εκ τούτου είναι πάντα καλή επιλογή η ενεργή συμμετοχή σας σε επαγγελματικές οργανώσεις ή ομάδες, που θα σας κάνουν «πλουσιότερους» σε γνώσεις και γνωριμίες.

Όλα είναι «δούναι και λαβείν»
Βρείτε έναν φιλανθρωπικό σκοπό ή μία κοινωνική οργάνωση στον τόπο σας που θα μπορούσε να σας ενδιαφέρει. Συνδράμετε με τον τρόπο που μπορείτε. Μπορεί τα κίνητρά σας να είναι αφιλοκερδή, όπως όμως είναι γνωστό «όποιος δίνει, παίρνει».