Πέντε τρόποι για να «επαναφορτίσετε» το μυαλό σας

Πέντε τρόποι για να «επαναφορτίσετε» το μυαλό σας

Η κούραση είναι ο χειρότερος εχθρός του επιχειρηματία. Κερδίστε την.

του Βερν Χάρνις

Ιδού μερικοί από τους αγαπημένους μου τρόπους για να επαναφορτίσετε το μυαλό και τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, από ένα απλό διάλειμμα για καφέ έως την απόσυρση σε ένα καταφύγιο στελεχών στον Παναμά.

1. Αποδράστε και αναθεωρήστε
Ο Ντέιβ ΜακΛεργκ έχει μία επιχείρηση στο Φοίνιξ που βοηθά τους πελάτες του να βρουν τις ιδανικές τους καριέρες -και τους ιδανικούς εργοδότες. Όμως, κάποιες φορές πρέπει να κάνει το ίδιο και για τον εαυτό του. Πώς; Κάνει κράτηση σε ένα τοπικό θέρετρο και συλλογίζεται κατά πόσο ξοδεύει χρόνο για τα σωστά καθήκοντα -ή απλώς τον χαραμίζει. Ύστερα από ένα πρόσφατο ταξίδι, προσέλαβε έναν σύμβουλο για να εξορθολογίσει τους ρυθμούς της φρενιτιώδους επαγγελματικής του ζωής. «Ουσιαστικά, όλο αυτό αφορά το να εστιάσω στον ιδανικό μου ρόλο», αναφέρει.

Δείτε ακόμη: Οι δέκα πόλεις-παράδεισοι να ζεις

2. Προγραμματίστε μικρά τακτικά διαλείμματα
Πολλοί επιχειρηματίες νοιώθουν ενοχές που δεν έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, επειδή οι εταιρικές τους δραστηριότητες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εβδομάδας. Όμως, αν δεν ξεκλέψετε χρόνο για σας, θα αρχίσετε να απεχθάνεστε και την οικογένεια και τη δουλειά σας. Όσο για μένα; Εγώ ανακάλυψα ότι ο καλύτερος τρόπος να διατηρώ σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά μου είναι να προγραμματίσω κάτι ψυχαγωγικό κάθε Τετάρτη βράδυ -ακόμα κι αν αφορά απλώς το να δω ένα παιχνίδι με έναν κολλητό μου- ή να πιω καφέ με φίλους κάθε Παρασκευή πρωί.

3. Περάστε χρόνο μαζί με την οικογένεια
Ο Ντέιλ Ντόνατ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mid America Metals, ταξιδεύει συχνά στο Σπρίνγκφιλντ για τις ανάγκες της επιχείρησης, η οποία είχε πωλήσεις ύψους 8.9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι το να πάρει μία εβδομάδα άδεια για να φροντίσει την εγγονή του ενώ οι γονείς της είναι διακοπές, ανανεώνει την οπτική του περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. «Το να μην έχεις να αντιμετωπίσεις συνεχώς επιχειρηματικές καταστάσεις μοιάζει με φρέσκο αεράκι», λέει.

Διαβάστε ακόμη: Ξενοδοχεία για διαμονή στο βυθό!

4. Κανονίστε τις διακοπές σας
Ο μόνος τρόπος για να πάψετε να αναβάλετε συνεχώς το διάλειμμα που τόσο έχετε ανάγκη, είναι να ορίσετε εδώ και τώρα τις ημερομηνίες των διακοπών σας και να αγοράσετε τα εισιτήρια. Ο επιχειρηματίας Πολ Μπέρναν, ο οποίος ηγείται πέντε εταιρειών με συνολικό κύκλο εργασιών 9 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει τις διακοπές του κάθε χρόνο -όπου πηγαίνει και κατασκηνώνει στο δάσος. Ο ίδιος λέει ότι, όταν επέστρεψε από μια πεζοπορία στα Αππαλάχια Όρη νωρίτερα φέτος, ένιωθε «χαλαρωμένος, εστιασμένος, ενεργοποιημένος, έτοιμος να επανέλθει σε δυναμική φάση».

5. Κάντε κάτι εξωφρενικό
Οχτώ διευθύνοντες σύμβουλοι που γνωρίζω, εκθειάζουν το σεμινάριο «Mother Nature CEO» διάρκειας μιας εβδομάδας, που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Earth Train σε ένα φυσικό καταφύγιο μέσα στη ζούγκλα του Παναμά. Εκεί, κάνοντας καγιάκ, πεζοπορώντας και κατασκηνώνοντας, οι συμμετέχοντες άκουσαν συμβουλές περί καινοτομίας και κοινωνικής δικτύωσης από το δημοφιλή συγγραφέα Ντέιβιντ Μίρμαν Σκοτ, σε μία περιπέτεια κόστους 3.900 δολαρίων ανά άτομο. Τέτοια σεμινάρια αποτελούν ένα θαυμάσιο τρόπο για να αποδράσετε, να χαλαρώσετε -και να επανέλθετε με νέες ιδέες.