Στήριξη από τις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις ζητάει η Ελλάδα

Στήριξη από τις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις ζητάει η Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο του.

Την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Λιου φέρεται να ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνομιλία αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σχετικά:

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά (οι ΗΠΑ) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό σημαίνει ότι θα συνομιλούμε με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές αυτές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», προσθέτοντας ότι «διότι αυτό, τελικά, θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της οικονομίας των ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό (της Ελλάδας), Αλέξη Τσίπρα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «γιατί, όπως γνωρίζετε», επισήμανε ο κ. Έρνεστ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια τώρα συνεργάζονται στενά με την ΕΕ και με τους Έλληνες, προσπαθώντας να επιλύσουν τόσο πολύ την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που βλέπουμε στην Ευρώπη».

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε στην εκπομπή Newsnight. Επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να μιλήσει με τους εταίρους της χώρας, με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάθε μέλος της ευρωζώνης, όχι όμως με την Τρόικα.

«Αυτό που θέλουμε είναι μερικές εβδομάδες κατά τις οποίες θα μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι λογικές προτάσεις με ένα στόχο, να μειωθεί το κόστος αυτής της κρίσης για κάθε φορολογούμενο σε κάθε χώρα, όχι μόνο για τους Έλληνες», ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης.