Ποιoς απειλεί τα σχέδια της Amazon για τα drones;

Ποιoς απειλεί τα σχέδια της Amazon για τα drones;

Με απώλειες εσόδων απειλούνται εταιρείες όπως οι Amazon, Google και Alibaba από απόφαση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ. 

Εκνευρισμό προκάλεσαν στους ανθρώπους της Amazon οι  προτεινόμενες ρυθμίσεις στην αμερικανική νομοθεσία για τη χρήση των drones, που είδαν το φώς της δημοσιότητας την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον Paul Misener, εναν από τους αντπροέδρους της Amazon, οι προτεινόμενοι κανόνες «δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία του Prime Air (σ.σ. το πρόγραμμα της Amazon για τη διανομή προϊόντων με χρήση drones) στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Missner ζήτησε να συμπεριληφθούν σχετικές αλλαγές που να μην στέκονται εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας.

Το έγγραφο της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (Federal Aviation Administration – FAA) που διέρρευσε στο διαδίκτυο προτείνει την επέκταση της χρήσης drones στους ουρανούς των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα πλήθος εφαρμογών, από τη γεωργία έως την χαρτογράφηση. Οι αναλυτές της FAA θεωρούν μάλιστα πως τα έσοδα για το κράτος μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, στους προτεινόμενους νόμους δεν περιλαμβάνεται η άδεια για χρήση drones που θα ελέγχονται από εταιρείες. Σύμφωνα με αυτούς, τα drones δεν θα επιτρέπεται να πετούν πάνω από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία τους και πρέπει να ελέγχονται από κάποιον που θα έχει συνεχή οπτική επαφή με αυτά.

«Αυτό σημαίνει πως δεν μιλάμε πραγματικά για μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Μιλάμε για κάτι που πρέπει να έχει  έναν άνθρωπο. Καταρρίπτει όλον τον σκοπό», ανέφερε ο Michael E. Drobac, διευθύνων σύμβουλος της Small UAV (Unmanned Aerial Vehicle) Coalition, στην οποία η Amazon και η Google είναι μέλη.

Η απόφαση της επιτροπής πλήττει εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Alibaba. Η τελευταία, εξάλλου, προχώρησε τις προηγούμενες εβδομάδες στις πρώτες δοκιμές παράδοσης προϊόντων με χρήση drones σε τρεις μεγάλες πόλεις της Κίνας. Προκαλεί, ωστόσο, προβλήματα και σε ένα πλήθος διαφορετικών εταιρειών, όπως οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, που ανέμεναν με ενδιαφέρον την επέκταση της νομοθεσίας για καλύτερες φωτογραφικές και τηλεοπτικές καλύψεις.

Ο Missner κάλεσε τη FAA να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει γρήγορα την επίσημη διαδικασία και να συμπεριλάβει τις ανάγκες της εταιρείας και των πελατών της. Τόνισε, επίσης, πως η Amazon, παρά τις προτεινόμενες απαγορεύσεις, θα συνεχίσει να επενδύει  πάνω στην τεχνολογία των drones. «Έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το Prime Air και είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε οπουδήποτε θα έχουμε υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της FAA δήλωσαν πως οι προτεινόμενες νομοθεσίες δεν είναι τελικές. Όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, Michael Huerta, «αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη, για κανένα λόγο».

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές θα εξεταστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ψήφιση των προτεινόμενων νόμων.