New York Times: Αμερικανικό πλήγμα με «πολιτικό» αεροσκάφος – Κατηγορίες για έγκλημα πολέμου;
- 13/01/2026, 10:45
- SHARE
Σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εγείρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε αεροσκάφος με εμφάνιση πολιτικού στην πρώτη επιδρομή της εκστρατείας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι.
Η πρακτική αυτή, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά τη χρήση «δολιότητας» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις – δηλαδή την εξαπάτηση του αντιπάλου ώστε να πιστεύει ότι πρόκειται για πολιτικό στόχο.
Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς ταχύπλοων σκαφών στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό, τα οποία η Ουάσιγκτον παρουσιάζει ως μέσα λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τα πλήγματα έχουν σκοτωθεί πάνω από εκατό άνθρωποι, χωρίς η αμερικανική κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει δημόσια αποδείξεις ότι τα σκάφη που επλήγησαν εμπλέκονταν πράγματι σε παράνομες δραστηριότητες.
Το πρώτο πλήγμα είχε ανακοινωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για έντεκα νεκρούς. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Times, το αεροσκάφος δεν έφερε στρατιωτικά διακριτικά, ενώ ο οπλισμός του βρισκόταν στο εσωτερικό της ατράκτου, ώστε να μην είναι ορατός.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η αναφορά σε δεύτερο, επαναληπτικό πλήγμα – την πρακτική του λεγόμενου «double tap» – με στόχο την εξόντωση επιζώντων. Το συγκεκριμένο είδος επίθεσης έχει ήδη χαρακτηριστεί από Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ως πιθανό έγκλημα πολέμου.
Μετά το περιστατικό αυτό, ο αμερικανικός στρατός φέρεται να άλλαξε τακτική, χρησιμοποιώντας πλέον αναγνωρίσιμα στρατιωτικά αεροσκάφη και οπλισμένα drones για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.