Ραγδαίες εξελίξεις: «Νεκρός ο de facto ηγέτης του Ιράν Αλί Λαριτζανί», λέει το Ισραήλ – Το μήνυμα στο X [upd]
- 17/03/2026, 12:33
- SHARE
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι, σε επίθεση στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας (μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης), οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιχείρησαν να εξοντώσουν τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος θεωρείται de facto ηγέτης της χώρας μετά τη δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
Ένας ακόμη στόχος των επιθέσεων ήταν ο Ακράμ αλ-Ατζούρι, ο οποίος θεωρείται η δεύτερη ισχυρότερη προσωπικότητα της Ισλαμικής Τζιχάντ (είχε μετακομίσει στο Ιράν αφού το Ισραήλ επιχείρησε να τον εξοντώσει στη Συρία το 2019), αλλά και ο ηγέτης της στρατιωτικής αστυνομίας Μπασίτζ, Σουλεϊμανί.
Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός αρχηγός του Επιτελείου, αντισυνταγματάρχης Εγιάλ Ζαμίρ, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί (Τρίτη) αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης. Κατά τη διάρκειά της, έδωσε εντολή να συνεχιστεί η αξιοποίηση των επιχειρησιακών ευκαιριών στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας κατά του Ιράν και του λεγόμενου «άξονα». Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Λαριτζανί.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Λαριτζανί συμμετείχε στην ετήσια πορεία «Al-Quds» στην Τεχεράνη, όπου δήλωσε: «Ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει ότι ο ιρανικός λαός είναι γενναίος και ισχυρός. Δεν αντιλαμβάνεται επίσης ότι διαθέτει θέληση και αποφασιστικότητα· όσο αυξάνεται η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο ισχυρότερη γίνεται η βούληση του λαού».
Το χειρόγραφο σημείωμα του Αλί Λαριτζανί που δημοσιεύθηκε στο Χ μετά την είδηση για το θάνατό του
Χειρόγραφο σημείωμα του επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Aλί Λαριτζανί, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σκοτώθηκε στην Τεχεράνη αναρτήθηκε το πρωί της Τρίτης στον επίσημο λογαριασμό του στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ.
Το χειρόγραφο σημείωμα του Αλί Λαριτζανί που δημοσιεύθηκε στο Χ μετά την είδηση για το θάνατό του
Το μήνυμα, που είναι γραμμένο στα περσικά και κάποια σημεία του δεν είναι ευανάγνωστα, δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία της κηδείας των ναυτών της φρεγάτας ΙRIS Dena, στο ο οποίο ο Λαριτζανί γράφει:
«Η μνήμη τους θα παραμείνει αιώνια στις καρδιές του ιρανικού λαού και αυτές οι θυσίες θα ενισχύσουν τα θεμέλια του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας για πολλά χρόνια στο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων. Ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό να ανυψώσει τις τάξεις αυτών των αγαπημένων μαρτύρων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μήνυμα δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Λαριτζανί, χωρίς ημερομηνία, εν μέσω ισραηλινών δηλώσεων σχετικά με τη δολοφονία του στις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στη Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Η στιγμή που ο Νετανιάχου διατάζει την εξόντωση ανώτερων αξιωματούχων του ιρανικού καθεστώτος
Ο Νετανιάχου διατάζει την εξόντωση ιρανών αξιωματούχων
Μόλις χθες (Δευτέρα), ο Λαριτζανί κατηγόρησε τις ισλαμικές χώρες ότι εγκατέλειψαν το Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου, στοχοποιώντας ευθέως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χαρακτήρισαν την Τεχεράνη «εχθρό» μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους.
Σε μήνυμά του προς τους μουσουλμάνους παγκοσμίως και τις κυβερνήσεις των ισλαμικών χωρών, επέκρινε έντονα την αντίδραση των αραβικών κρατών στις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Εξέφρασε βαθιά λύπη, σημειώνοντας ότι «καμία ισλαμική κυβέρνηση δεν στάθηκε στο πλευρό του ιρανικού λαού, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις που περιορίστηκαν σε ήπιες πολιτικές δηλώσεις».
Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από όσα ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ιράν «δεν έχει ηγεσία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι έχουν φύγει» και ότι δεν είναι σαφές με ποιον συνομιλούν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής νέου Ανώτατου Ηγέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες πολέμου και έντονου φόβου για την ασφάλεια των υποψηφίων και των μελών της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, ανέδειξε βαθιές εσωτερικές αντιπαλότητες στο ιρανικό καθεστώς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», ο διορισμός του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μόνο δεδομένος δεν ήταν, καθώς απαιτήθηκε συνδυασμός στρατιωτικής πίεσης, πολιτικής στήριξης και επικοινωνιακής στρατηγικής. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Λαριτζανί συγκαταλεγόταν στα ανώτερα στελέχη που αντιτάχθηκαν στην επιλογή αυτή, προειδοποιώντας ότι μια πιο σκληρή γραμμή θα ενίσχυε την απομόνωση του Ιράν.
Κατά την ενημέρωση του αρχηγού του Επιτελείου έγινε επίσης αναφορά σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με παλαιστινιακές οργανώσεις: «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν δυναμικά κατά στόχων στο Ιράν. Παράλληλα με τη συνεχή φθορά των στρατιωτικών και βιομηχανικών δυνατοτήτων, στοχεύουμε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και κατασταλτικούς μηχανισμούς του καθεστώτος».
Ο Ζαμίρ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές συμπληρώνουν άλλες πρόσφατες ενέργειες κατά «ξένων στοιχείων» που συνδέονται με το παλαιστινιακό μέτωπο. Μεταξύ αυτών, ανώτερα στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατική δραστηριότητα από τη Γάζα, την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, τα οποία εντοπίστηκαν σε ασφαλές διαμέρισμα στην Τεχεράνη.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ και η απομάκρυνση των απειλών από τις βόρειες κοινότητες παραμένουν βασικές προτεραιότητες, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση δυνάμεων και η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων.
«Η συνεργασία μεταξύ των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύεται συνεχώς και οι κοινές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποφασιστικά για την εξάλειψη κάθε απειλής κατά των πολιτών του Ισραήλ», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τραμπ: «Το καθεστώς του Ιράν έχει καταστραφεί» – Νέο κάλεσμα για «βοήθεια» στα Στενά του Ορμούζ
- Στενά του Ορμούζ: Ευρωπαϊκό «όχι» στο αίτημα Τραμπ για στρατιωτική συνδρομή
- 750 εκατ. δολάρια στα drones: Το νέο επενδυτικό στοίχημα των γιων του Τραμπ
- ΗΠΑ-Κίνα εξετάζουν νέες εμπορικές συμφωνίες ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Σι
Πηγή: Maariv