ΗΑΕ: «Στρατηγική επιλογή» η αποχώρηση από ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+ – Δεν συνδέεται με πολιτικές εντάσεις
- 16/05/2026, 14:19
- SHARE
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτηρίζουν την αποχώρηση από ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+ «κυρίαρχη και στρατηγική απόφαση».
- Η κυβέρνηση τονίζει ότι η κίνηση βασίζεται σε ενεργειακή αναθεώρηση και όχι σε πολιτικές διαφωνίες.
- Διαψεύδεται ότι η εξέλιξη αντανακλά ρήξη με τους διεθνείς εταίρους στον οργανισμό.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερασπίζονται την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια κυρίαρχη και στρατηγική επιλογή που εντάσσεται στη συνολική αναθεώρηση της ενεργειακής τους πολιτικής.
Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, η κίνηση αυτή βασίστηκε σε αξιολόγηση των μελλοντικών παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και δεν σχετίζεται με πολιτικές σκοπιμότητες ή εσωτερικές διαφωνίες με τους εταίρους του οργανισμού.
«Όχι πολιτικά υποκινούμενη απόφαση»
Ο υπουργός τόνισε ότι η αποχώρηση δεν αντανακλά ρήξη ή ένταση με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τους εταίρους παραμένει σταθερή και λειτουργική.
Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η απόφαση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική των ΗΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές, με έμφαση στη μακροπρόθεσμη ευελιξία της παραγωγής και των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων.