Διπλωματική ένταση Αθήνας–Τελ Αβίβ: Το ΥΠΕΞ ζητά άμεση απελευθέρωση Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ

Διπλωματική ένταση Αθήνας–Τελ Αβίβ: Το ΥΠΕΞ ζητά άμεση απελευθέρωση Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ
Photo: AFP
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε ως «απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» τη μεταχείριση των συλληφθέντων του στολίσκου “Global Sumud Flotilla” από τις ισραηλινές αρχές, προχωρώντας σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών.
  • Ελληνικό διάβημα: Με εντολή του Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αθήνα προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία προς το Ισραήλ.
  • Αιχμές για μεταχείριση κρατουμένων: Η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για σοκαριστικές εικόνες και ζήτησε πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Αίτημα απελευθέρωσης: Η κυβέρνηση ζητά την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών και την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στον ανθρωπιστικό στολίσκο προς τη Γάζα.

Ως “απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα” καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ τη συμπεριφορά του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με σοκαριστικές εικόνες από τη μεταχείριση των συλληφθέντων του στολίσκου “Global Sumud Flotilla”, που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ισραηλινές αρχές.

«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προβούν σε ταχεία διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και σε άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανόνων και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών που συμμετέχουν σε ειρηνικές αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών

Η συμπεριφορά του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, η οποία στρεφόταν κατά των πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο “Global Sumud Flotilla” είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφορικά με το περιστατικό.

Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προβούν σε ταχεία διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και σε άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: