«17 Νοέμβρη»: Εξετάζεται η αναίρεση της αποφυλάκισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

«17 Νοέμβρη»: Εξετάζεται η αναίρεση της αποφυλάκισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου
ÄÉÊÇ 17Í ÁÐÏËÏÃÉÁ ÄÇÌÇÔÑÇ ÊÏÕÖÏÍÔÉÍÁ Photo: Eurokinissi
Μετά από σχεδόν 24 χρόνια κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά έκανε δεκτό το αίτημα υφ’ όρων απόλυσής του, κρίνοντας ότι πλέον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που έχει καταδικαστεί ως ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», αποφυλακίστηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, βάζοντας τέλος σε έναν εγκλεισμό σχεδόν 24 ετών στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο καταδικασμένος σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25 έτη φυλάκισης είχε καταθέσει το πέμπτο αίτημα αποφυλάκισής του τον Οκτώβριο του 2025. Αν και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε απορρίψει αρχικά το αίτημα, ο ίδιος άσκησε έφεση, οδηγώντας την υπόθεση σε νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών.

Παρά την αρνητική εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές αποφάσισαν τελικά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την υφ’ όρων απόλυσή του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του –διανύει το 82ο έτος– αλλά και τη συνολική εικόνα της διαγωγής του εντός φυλακής.

Εξετάζεται η αναίρεση της αποφυλάκισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας έχει ήδη δώσει παραγγελία στον Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σοφοκλή Λογοθέτη να ζητήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά με το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του αρχιτρομοκράτη Γιωτόπουλου.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση του κ. Λογοθέτη αναμένεται άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισαν η καλή διαγωγή που επέδειξε κατά την κράτησή του, καθώς και η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα μέσα στη φυλακή.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ολοκλήρωσε σπουδές μαθηματικών, προχώρησε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα και απέκτησε διδακτορικό τίτλο από γαλλικό πανεπιστήμιο ενώ βρισκόταν έγκλειστος.

Οι δικαστές συνεκτίμησαν επίσης το γεγονός ότι από το 2022 λάμβανε τακτικές ολιγοήμερες άδειες χωρίς να παραβιάσει κανέναν από τους όρους που του είχαν επιβληθεί.

Η αποφυλάκισή του συνοδεύεται από αυστηρούς περιοριστικούς όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και υποχρεωτική διαμονή στην περιοχή του Βύρωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της «17 Νοέμβρη»

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στους Λειψούς, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας με το όνομα «Μιχάλης Οικονόμου».

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν ο «Λάμπρος», δηλαδή ο καθοδηγητής και ηθικός αυτουργός των ενεργειών της «17 Νοέμβρη», αν και ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ συμμετοχή στην οργάνωση.

Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε το 2003 σε 21 φορές ισόβια και επιπλέον 25 έτη κάθειρξης, ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή του διαμορφώθηκε σε 17 φορές ισόβια συν 25 έτη, απόφαση που κατέστη αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Κατά την απολογία του είχε δηλώσει ότι «δεν συμφωνεί» με τις ένοπλες ενέργειες της «17 Νοέμβρη», χωρίς όμως να τις καταδικάζει.

Ποιοι παραμένουν στη φυλακή

Μετά την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, στη φυλακή για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» παραμένουν πλέον μόνο τρεις καταδικασθέντες.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια συν 25 έτη και αναμένεται να αποκτήσει δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης το 2027, καθώς και για τους αδελφούς Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια συν 25 έτη, ενώ ο Σάββας Ξηρός εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 25 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: