Πανελλαδικές 2026: Πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά
- 30/05/2026, 09:09
- SHARE
- Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.
- Οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, με διάρκεια εξέτασης τρεις ώρες.
- Η αρχή για τα Γενικά Λύκεια έγινε την Παρασκευή 29 Μαΐου, με θέμα έκθεσης τη μοναξιά και την τρίτη ηλικία.
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο ανήκει στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Η εξέταση ξεκινά στις 08:30 και έχει διάρκεια τρεις ώρες, με τους μαθητές των ΕΠΑΛ να διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.
Συνολικά, οι φετινοί υποψήφιοι διεκδικούν 68.788 θέσεις σε πανεπιστήμια και σχολές της χώρας, σε μια διαδικασία που αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για χιλιάδες μαθητές και οικογένειες.
Η σημερινή εξέταση στα Νέα Ελληνικά σηματοδοτεί την έναρξη των Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ, μετά την πρεμιέρα των εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.
- Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσα και Λογοτεχίας
- Δείτε τις απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσα και Λογοτεχίας
Η πρεμιέρα των ΓΕΛ και το θέμα της έκθεσης
Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Μαΐου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, με περίπου 82.000 υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Το θέμα της έκθεσης αφορούσε τη μοναξιά και την τρίτη ηλικία, με τους μαθητές να καλούνται να γράψουν άρθρο 350 έως 400 λέξεων για σχολική εφημερίδα. Στο κείμενό τους έπρεπε να αναλύσουν τα αίτια της αυξημένης μοναξιάς στη σύγχρονη εποχή, αλλά και να προτείνουν τρόπους συνεργασίας και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το θέμα χαρακτηρίστηκε από αρκετούς μαθητές και εκπαιδευτικούς ως «βατό» και «αναμενόμενο», καθώς άγγιζε ένα κοινωνικό ζήτημα με έντονη επικαιρότητα και βιωματική διάσταση.
Πολλοί υποψήφιοι φέρεται να προσέγγισαν το θέμα μέσα από προσωπικές εμπειρίες, γεγονός που τους βοήθησε να αναπτύξουν με μεγαλύτερη άνεση τα επιχειρήματά τους.
Το λογοτεχνικό μέρος
Στο λογοτεχνικό σκέλος της εξέτασης, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ κλήθηκαν να επεξεργαστούν τρία κείμενα. Ανάμεσά τους ήταν και το εμβληματικό ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει;».
Αρκετοί μαθητές ανέφεραν ότι είχαν ήδη διδαχθεί το συγκεκριμένο ποίημα από την Α’ Λυκείου, γεγονός που τους βοήθησε να το προσεγγίσουν με μεγαλύτερη εξοικείωση.
Μετά τη σημερινή πρεμιέρα των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, με τους υποψηφίους να εξετάζονται στα επόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Panathēnea Festival 2026: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη «χτίζει» ξανά το μέλλον του Finance
- Σίσσυ Ηλιοπούλου (LAMDA Development): Σε έναν κόσμο διαρκούς αστάθειας, η εμπιστοσύνη είναι το κρίσιμο στρατηγικό κεφάλαιο
- Το μυστικό όπλο των ΗΠΑ για να μην χάσουν τον πόλεμο εναντίον της Κίνας; Ονομάζεται Anthropic