Πούτιν προς Γερμανία: «Επαναλειτουργήστε τον Nord Stream 2 και το φυσικό αέριο θα ρέει ξανά»

Πούτιν προς Γερμανία: «Επαναλειτουργήστε τον Nord Stream 2 και το φυσικό αέριο θα ρέει ξανά»
In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin meets with the media after attending a meeting of the Russian Geographical Society in Moscow on October 23, 2025. (Photo by Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει άμεσα τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream 2, μεταφέροντας στο Βερολίνο την ευθύνη για την επανεκκίνηση της ενεργειακής συνεργασίας.
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι ένας από τους αγωγούς του Nord Stream 2 παραμένει λειτουργικός και θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία άμεσα, εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση από το Βερολίνο.
  • Η Ρωσία δηλώνει ότι μπορεί να προμηθεύσει έως 28 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία δεν απαντήσει θετικά, οι ποσότητες θα διοχετευθούν σε άλλες αγορές.
  • Η παρέμβαση Πούτιν επαναφέρει στο προσκήνιο το ενεργειακό ρήγμα Ρωσίας–Γερμανίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη εξακολουθεί να αναζητά εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του σοβαρά κατεστραμμένου αγωγού Nord Stream το 2022, αλλά ότι η απόφαση εναπόκειται στο Βερολίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη ότι ένας από τους δύο αγωγούς Nord Stream 2 ειναι άθικτος και θα μπορούσε να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου «αύριο», ανέφερε το Reuters.

«Δεν αστειεύομαι, απλά πρέπει να πατήσεις ένα κουμπί και το φυσικό αέριο αρχίζει να ρέει. Αλλά γι’ αυτό, απαιτείται απόφαση από τη γερμανική κυβέρνηση», είπε.

Ο Πούτιν, ωστόσο, σημείωσε ότι ο αγωγός Nord Stream υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανέφερε ο Πούτιν, η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει έως και 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, «αλλά χρειαζόμαστε απλώς μια σαφή απάντηση από τους Γερμανούς εταίρους προς την Gazprom: αν θα πάρουν το φυσικό αέριο ή όχι. Γιατί διαφορετικά θα το κατευθύνουμε σε άλλες αγορές, θα το πουλήσουμε σε άλλους εταίρους».

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ένα ανώτερο μέλος του ακροδεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους την Τετάρτη και ζήτησε την επαναλειτουργία του Nord Stream.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία και η Ρωσία είχαν στενή ενεργειακή σχέση. Αλλά η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 διέκοψε αυτόν τον δεσμό, αναγκάζοντας το Βερολίνο να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: