Καύσωνας: Σε συναγερμό η Ευρώπη – Οι συστάσεις των χωρών προς τους πολίτες

Καύσωνας: Σε συναγερμό η Ευρώπη – Οι συστάσεις των χωρών προς τους πολίτες
France, Paris, 2026/06/20. On this sweltering day, tourists are sheltering from the sun and the heat by wearing hats and carrying umbrellas in front of the Louvre pyramids. Photography by Myriam Tirler / Hans Lucas.?France, Paris, le 2026/06/20. En cette chaude journee de canicule des touristes se protegent du soleil et de la chaleur en portant des chapeaux et des parapluies devant les pyramides du Louvre. Photographie de Myriam Tirler / Hans Lucas. (Photo by Myriam Tirler / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Από τη Γαλλία και τη Βρετανία έως τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σερβία, οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η ακραία ζέστη δοκιμάζει πολίτες, υποδομές και συστήματα υγείας.
  • Η Ευρώπη παραμένει σε υψηλό συναγερμό λόγω του ακραίου καύσωνα, με θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες και ισχυρή πίεση στα συστήματα υγείας.
  • Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 55 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα, ενώ το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασία 40,9°C.
  • Οι αρχές προχωρούν σε έκτακτα μέτρα, από απαγορεύσεις κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους έως ακυρώσεις εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων και συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο ισχυρός καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της ηπείρου, δοκιμάζοντας τα συστήματα υγείας, τις υποδομές, τις μεταφορές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.

Από τη Βρετανία και τη Γαλλία έως τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σερβία, οι αρχές εκδίδουν προειδοποιήσεις και λαμβάνουν μέτρα προστασίας, καθώς οι θερμοκρασίες κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο έντονα επεισόδια ζέστης που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, σε μια ήπειρο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο καύσωνας δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα μετεωρολογικό φαινόμενο. Έχει εξελιχθεί σε κρίση δημόσιας υγείας, ανθεκτικότητας υποδομών και κοινωνικής προστασίας.

Γαλλία: Τουλάχιστον 55 θάνατοι και απαγόρευση αλκοόλ

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, με τις αρχές να αναφέρουν τουλάχιστον 55 θανάτους που συνδέονται με τον καύσωνα.

Στο Παρίσι, η θερμοκρασία έφτασε τους 40,9°C, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες καταγράφουν αύξηση στα επείγοντα περιστατικά και τις νοσηλείες.

Οι αρχές επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και ακραίας ζέστης αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης και σοβαρών επιπλοκών.

Παράλληλα, η αστυνομία του Παρισιού ζήτησε από διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδιά τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλες μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ το Pride αναμένεται να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.

Η Γαλλία επιχειρεί να περιορίσει όχι μόνο την έκθεση των πολιτών στη ζέστη, αλλά και τις συμπεριφορές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την υγεία.

Photo: AFP

Πίεση στα νοσοκομεία

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες επειγόντων δέχονται αυξημένη πίεση.

Γιατροί και διασώστες αναφέρουν περισσότερα περιστατικά αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης, λιποθυμιών και επιδείνωσης χρόνιων παθήσεων.

Ο Βιλφρίντ Σαμύ, εκπρόσωπος της Ένωσης Ιατρών Υπηρεσιών Επειγόντων Περιστατικών Γαλλίας, προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για τέτοιας κλίμακας καύσωνες, υπογραμμίζοντας και την ψυχική πίεση που δέχονται οι υγειονομικοί.

Οι καύσωνες εξελίσσονται σε πολλαπλασιαστή πίεσης για τα συστήματα υγείας, ιδιαίτερα όταν διαρκούν πολλές ημέρες και συνοδεύονται από υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες.

Photo: AFP

Βρετανία και Ολλανδία σε κόκκινο συναγερμό

Στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Met Office παρέτεινε τον κόκκινο συναγερμό για μεγάλη περιοχή της νότιας Αγγλίας.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη εξέλιξη, καθώς οι προειδοποιήσεις τέτοιου επιπέδου εκδόθηκαν για συνεχόμενες ημέρες, αντανακλώντας τη σοβαρότητα του φαινομένου.

Στην Ολλανδία, οι αρχές εξέδωσαν επίσης κόκκινο συναγερμό για σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, καθώς οι θερμοκρασίες αναμενόταν να φτάσουν τους 40°C.

Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, που ιστορικά δεν ήταν σχεδιασμένες για παρατεταμένους καύσωνες, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με συνθήκες που δοκιμάζουν κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Γερμανία: Ρωγμές σε αυτοκινητόδρομο από την ακραία ζέστη

Η ακραία θερμοκρασία δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των πολιτών, αλλά και τις υποδομές.

Στη Γερμανία, η ζέστη προκάλεσε ρωγμές στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου Α2 στην ανατολική χώρα, με αποτέλεσμα περίπου 30 οχήματα να υποστούν ζημιές, δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά και οι αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία.

Το περιστατικό αναδεικνύει έναν ακόμη κίνδυνο των καυσώνων: την επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα, γέφυρες και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Η κλιματική προσαρμογή δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία. Αφορά και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και συντηρούνται οι βασικές υποδομές της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία και Σερβία: Προειδοποιήσεις για τις θερμότερες ώρες

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 40°C σε ορισμένες περιοχές.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Στη Σερβία, οι θερμοκρασίες προβλέπονται γύρω στους 36°C, με τις αρχές στο Βελιγράδι να καλούν τους πολίτες να ενυδατώνονται και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Το βασικό μήνυμα των αρχών σε όλη την Ευρώπη είναι κοινό: περιορίστε την έκθεση στη ζέστη, πίνετε νερό και προστατεύστε τους πιο ευάλωτους.

Άδεια ράφια από ανεμιστήρες και άνοδος στη ζήτηση για κλιματιστικά

Η ακραία ζέστη έχει ήδη αλλάξει και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Στη Βρετανία, τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν από ανεμιστήρες, καθώς τα νοικοκυριά αναζητούν άμεσες λύσεις δροσισμού.

Παράλληλα, κατασκευαστές συστημάτων κλιματισμού στην Ασία αναφέρουν άλμα στις πωλήσεις τους στην Ευρώπη, όπου η διείσδυση των κλιματιστικών παραμένει ιστορικά χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το ποσοστό των ευρωπαϊκών νοικοκυριών που διαθέτουν κλιματιστικό παραμένει σχετικά χαμηλό, περίπου στο 20%.

Η Ευρώπη ανακαλύπτει με καθυστέρηση ότι τα κτίρια και τα νοικοκυριά της δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για τα νέα επίπεδα θερμικής καταπόνησης.

Η EDF επενδύει σε ψύξη για σχολεία και δομές φροντίδας

Στη Γαλλία, η κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 80 εκατ. ευρώ για συστήματα ψύξης σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη προσαρμογής των δημόσιων κτιρίων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα γηροκομεία και οι δομές φροντίδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, καθώς φιλοξενούν πληθυσμούς με αυξημένη ευαλωτότητα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση και η ψύξη των δημόσιων κτιρίων μετατρέπονται πλέον σε ζήτημα δημόσιας υγείας.

Οι βασικές συστάσεις προς τους πολίτες

Οι αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επαναλαμβάνουν κοινές οδηγίες προστασίας:

  • Πίνετε συχνά νερό, ακόμη και αν δεν διψάτε.
  • Αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις και τη σωματική δραστηριότητα κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.
  • Μείνετε σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, όπου αυτό είναι δυνατό.
  • Φροντίστε ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους και άτομα με χρόνια νοσήματα.
  • Μην αφήνετε ποτέ παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα, ακόμη και για λίγα λεπτά.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες των τοπικών αρχών για εκδηλώσεις, μετακινήσεις και σχολικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόληψη είναι κρίσιμη, καθώς η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα και να αποδειχθούν απειλητικές για τη ζωή.

Η Ευρώπη απέναντι σε ένα νέο κλιματικό κανονικό

Ο φετινός καύσωνας αποτελεί ακόμη μία προειδοποίηση ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα.

Οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, πιο έντονοι και πιο επικίνδυνοι, ενώ πλήττουν πλέον και περιοχές που δεν είχαν ιστορικά αναπτύξει επαρκείς μηχανισμούς προσαρμογής.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην υγεία. Αφορούν την ενέργεια, τις μεταφορές, την παραγωγικότητα, τη γεωργία, τον τουρισμό, τα σχολεία και τη λειτουργία των πόλεων.

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο έκτακτα μέτρα για κάθε καύσωνα. Χρειάζεται μόνιμη στρατηγική προσαρμογής σε ένα θερμότερο και πιο ακραίο κλίμα.

Από τον συναγερμό στην προσαρμογή

Η σημερινή κρίση δείχνει ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί.

Χρειάζονται πιο ανθεκτικές πόλεις, περισσότερη σκίαση, πράσινοι χώροι, δροσερά δημόσια κτίρια, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και καλύτερη προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους.

Οι κυβερνήσεις καλούνται να ενσωματώσουν την ακραία ζέστη στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάζουν για πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: