Πώς η Σίνδος κερδίζει από τον «πόλεμο» με την Κίνα – Η περίπτωση της Tosoh Corporation
- 08/07/2026, 14:44
- SHARE
Η ελληνική θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Tosoh Corporation, που δραστηριοποιείται στη Σίνδο στην παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (Electrolytic Manganese Dioxide – EMD), βασικής πρώτης ύλης για μπαταρίες, έκλεισε το 2025 με σημαντική βελτίωση σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς δείκτες.
Η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 50,39 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3% από τα 48,92 εκατ. ευρώ του 2024, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας τα 12,91 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,57 εκατ. ευρώ το 2024 (+57%), ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,59 εκατ. ευρώ από 3,55 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 58%. Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε στο 18,1% από 14,7%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 11,1%.
Η πιο χαρακτηριστική μεταβολή αφορά τον τραπεζικό δανεισμό. Στο τέλος του 2025 οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις είχαν περιοριστεί στα 10,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2024 και περίπου 30 εκατ. ευρώ το 2023, δηλαδή μείωση σχεδόν 65% μέσα σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η βελτίωση οφείλεται τόσο στις ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές όσο και στη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου με ευνοϊκότερους όρους, που περιόρισε το χρηματοοικονομικό κόστος.
Η διοίκηση αποδίδει μέρος της θετικής πορείας και στους δασμούς αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εισαγωγές EMD από την Κίνα τον Μάρτιο του 2024, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν. Όπως αναφέρει, οι δασμοί ενίσχυσαν τις συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού και υποστήριξαν τις εμπορικές επιδόσεις της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Τι αλλάζει στο Costa Navarino
06/07/2026Παράλληλα, η εταιρεία εφαρμόζει μηχανισμό τιμολόγησης συνδεδεμένο με το ενεργειακό κόστος.
Για το 2026 η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Στόχος είναι η διατήρηση του επιπέδου πωλήσεων και της αποδοτικότητας, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες. Αν και η εταιρεία εκτιμά ότι δεν έχει άμεση έκθεση στις γεωπολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα μέσω του ενεργειακού κόστους και των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η διοίκηση επισημαίνει ακόμη ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής, εκτιμά όμως ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο.
Η εταιρεία ανήκει κατά 100% στην ιαπωνική Tosoh Corporation από το 2021 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς παραγωγούς ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, υλικού που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή μπαταριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Αγορά ακινήτων: Το διπλό φορολογικό «σήμα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ
- AXIA – Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες – «Βλέπει» ράλι έως 27%
- Ιδρύεται παγκόσμια τράπεζα για την Άμυνα: Στα ιδρυτικά μέλη η Ελλάδα – Τα οφέλη
- Airbnb: Ξεκινούν έλεγχοι σε 1.500 ακίνητα – Τι ζητούν οι ελεγκτές από τους ιδιοκτήτες