Τραγωδία στην Μπανγκόκ: 27 νεκροί σε παμπ – Κιβώτια και τραπέζι έκλειναν τις εξόδους κινδύνου

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: 27 νεκροί σε παμπ – Κιβώτια και τραπέζι έκλειναν τις εξόδους κινδύνου
BANGKOK, THAILAND – JULY 13: A view of the damage at a pub following a deadly fire in Bangkok's Chatuchak district, Thailand, on July 13, 2026. At least 27 people were killed and 63 others injured, including 22 in critical condition, after a fire rapidly engulfed the crowded nightlife venue shortly before midnight. Authorities said most victims died from smoke inhalation, while the cause of the blaze remains under investigation. Wissarut Weerasopon / Anadolu (Photo by Wissarut Weerasopon / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στις δύο εξόδους κινδύνου παρεμποδιζόταν από κιβώτια μπίρας και έπιπλα.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 63 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μετέτρεψε σε παγίδα θανάτου δημοφιλή παμπ στην Μπανγκόκ. Οι 22 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στις δύο εξόδους κινδύνου παρεμποδιζόταν από κιβώτια μπίρας και έπιπλα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην παμπ Rong Beer Na Lat Phrao, στην περιοχή Τσατουτσάκ, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.

Πυροσβέστες και διασώστες εισήλθαν με αναπνευστικές συσκευές στο σκοτεινό και καμένο κτήριο, αναζητώντας επιζώντες και θύματα ανάμεσα σε κατεστραμμένα τραπέζια, καθίσματα και τμήματα της οροφής.

Πολλοί από τους νεκρούς εντοπίστηκαν κοντά στις τουαλέτες, στο πίσω μέρος του καταστήματος. Εκτιμάται ότι είχαν κινηθεί προς τα εκεί προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τις φλόγες, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί κοντά στη σκηνή και στην κύρια είσοδο.

Εμπόδια στις δύο εξόδους κινδύνου

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Τσανττσάρτ Σιτιπούντ, δήλωσε ότι το κατάστημα διέθετε δύο εξόδους κινδύνου, ωστόσο η πρόσβαση σε αμφότερες ήταν περιορισμένη.

Μπροστά από τη μία έξοδο, κοντά στην κουζίνα, είχαν τοποθετηθεί κιβώτια με μπίρες, ενώ ένα τραπέζι εμπόδιζε τη δεύτερη. Τα αντικείμενα αυτά φέρεται να δυσχέραναν την εκκένωση, την ώρα που οι πελάτες προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσα στο σκοτάδι και στον πυκνό καπνό.

Πυροσβέστης που έφθασε στο σημείο με το πρώτο όχημα ανέφερε ότι οι περισσότεροι επιζώντες είχαν υποστεί εισπνοή καπνού, ενώ ορισμένοι από όσους κατάφεραν να εξέλθουν από την κεντρική είσοδο έφεραν εγκαύματα.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου μισή ώρα μετά την ειδοποίηση των αρχών.

Το βραχυκύκλωμα και η έκρηξη

Οι πρώτες εκτιμήσεις της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών εξετάζουν ως πιθανή αιτία ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα σε κλιματιστικό που βρισκόταν στην οροφή του καταστήματος.

Μουσικός που εμφανιζόταν στην παμπ φέρεται να δήλωσε ότι είδε καπνό να βγαίνει από ηλεκτρικό πίνακα κοντά στη σκηνή. Ακολούθησαν διακοπή ρεύματος και έκρηξη, προτού ο καπνός εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο το κτήριο.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης τα υλικά της οροφής και ειδικά το ηχομονωτικό υλικό, τμήματα του οποίου φέρεται να αποκολλήθηκαν και να έπεσαν πάνω στους θαμώνες.

Η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αναμένεται το πόρισμα των ιατροδικαστικών και πυροσβεστικών ερευνών.

Δύσκολη η ταυτοποίηση των θυμάτων

Στο σημείο δημιουργήθηκε ειδικός χώρος στον οποίο συγγενείς παρείχαν πληροφορίες για ανθρώπους που αγνοούνταν.

Η αναγνώριση ορισμένων νεκρών και τραυματιών αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς αρκετοί δεν είχαν μαζί τους έγγραφα ταυτοποίησης ή δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Ιατροδικαστές και αστυνομικοί συνέλεγαν στοιχεία από το κατεστραμμένο κατάστημα, ενώ κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στα αποκαΐδια χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, επισκέφθηκε τον χώρο και επιβεβαίωσε τον θάνατο 27 ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας συνεχίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: