Η πραγματική ιστορία του ρομπότ-έκπληξη των νέων Star Wars

Η πραγματική ιστορία του ρομπότ-έκπληξη των νέων Star Wars

H ανακάλυψη της εταιρείας Sphero, με έδρα στο Κολοράντο, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση του χαρακτήρα του ρομπότ BB-8.

του Μίχαλ Λεβ-Ραμ

Ο Ίγκερ, του οποίου η αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης αγόρασε την εταιρεία παραγωγής του Star Wars Lucasfilm έναντι 4,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012, κράτησε χαμηλό προφίλ στην εξαμηνιαία συνάντηση των σκληροπυρηνικών οπαδών του διαστημικού έπους. Αλλά καθόταν δεξιά στην πρώτη σειρά στο συνεδριακό αμφιθέατρο μαζί με διάφορους αστέρες, την πρώτη ημέρα της τετραήμερης εκδήλωσης.

Ένας-ένας, η πρόεδρος της Lucasfilm Κάθλιν Κένεντι, ο σκηνοθέτης Τζέι-Τζέι Άμπραμς, οι ηθοποιοί Κάρι Φίσερ και Μαρκ Χάμιλ και άλλοι, ανέβηκαν στη σκηνή για να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη ταινία του Star Wars, προς μεγάλη χαρά του πλήθους. Όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί τους ένα αξιολάτρευτο ρομπότ ελεύθερης κύλισης που ονομάζεται ΒΒ-8 – ένας νέος χαρακτήρας στην επικείμενη ταινία της σειράς – έλαβε επίσης ένθερμο χειροκρότημα. Το κοινό ενθουσιάστηκε ακόμα περισσότερο όταν η Κένεντι, η οποία ανέλαβε την εταιρεία στη θέση του ιδρυτή Τζορτζ Λούκας το 2012, ανέφερε ότι οι κινήσεις του ΒΒ-8 οφείλονταν τουλάχιστον εν μέρει σε μια μικρή εταιρεία που ανακαλύφθηκε από τον Ίγκερ.

Η Κένεντι δεν ανέφερε το όνομα της εταιρείας στη σκηνή, αλλά όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη στο Fortune αποκάλυψε ότι η εταιρεία ήταν η Sphero, με έδρα στο Κολοράντο, η οποία παρουσιάζεται ως «εταιρεία διασυνδεδεμένου παιχνιδιού, συνδυάζοντας το ψηφιακό και το φυσικό παιχνίδι με τη δημιουργία παιχνιδιών και ρομπότ που μπορείτε να ελέγχετε με μια έξυπνη συσκευή».

Τα στελέχη της Sphero δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για κάποιο σχόλιο, αλλά η ιστοσελίδα της εταιρείας περιγράφει το προϊόν της ως μια σφαιρική κατασκευή που ελέγχεται μέσω εφαρμογών και μπορεί να κάνει τα πάντα. Η ίδια βασική τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση του ΒΒ-8 που κόσμησε τη σκηνή στη διάρκεια του εορτασμού του Star Wars, επιτρέπει στο μικρό ρομπότ να γλιστρά πάνω σε μια σφαιρική κατασκευή, κυριολεκτικά κινούμενο σε κύκλους γύρω από το R2-D2.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η Sphero φαίνεται επίσης να συνεργάζεται με την Disney σε ένα παιχνίδι με θέμα το Star Wars (και ποιος δε θα ήθελε να έχει ένα πλήρως λειτουργικό ΒΒ-8 στο σπίτι του;). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η συμμετοχή του Ίγκερ στο franchise της ταινίας ήταν συχνά παρασκηνιακή, συμμετέχει ενεργά με πολλούς τρόπους. Την ίδια στιγμή, έχει καταφέρει να κατευνάσει τους φόβους των ανήσυχων οπαδών – ο Ίγκερ έχει καλό ιστορικό, σε ό, τι αφορά την εξαγορά επιχειρήσεων και τη διατήρηση του τρόπου λειτουργίας τους και μέχρι στιγμής έχει προστατεύσει το Star Wars από κάθε εμφανή προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της σειράς.

Η Sphero, φυσικά, εξακολουθεί να είναι σχετικά άγνωστη και δεν είναι σαφές ποιες άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας της μπορεί να υπάρξουν εντός της Disney ή αλλού. Όμως, σταδιακά, η μικρή εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό του αξιολάτρευτου νέου ρομπότ θα τραβήξει περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγή: fortune.com