Ελληνικές τράπεζες: Πού βλέπει άνοδο έως 18,8% η UBS
- 25/08/2026, 12:44
- SHARE
- Η UBS διατηρεί σύσταση «αγοράς» για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.
- Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 12% έναντι των ευρωπαϊκών.
- Το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, 18,8%, αποδίδεται στη μετοχή της Πειραιώς.
Θετική παραμένει η UBS για τις προοπτικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση «buy» για όλες και εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επαναξιολόγησης των μετοχών τους.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οίκου, οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται στους βασικούς ωφελημένους από την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις προς τους μετόχους.
Παρά την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά που προκάλεσε η κρίση στη Μέση Ανατολή, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να θεωρούνται ελκυστικές. Οι τέσσερις τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 12% έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών τους, με βάση τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη για το 2027.
Οι τιμές-στόχοι
Η UBS δίνει τις ακόλουθες τιμές-στόχους:
- Τράπεζα Πειραιώς: 12 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 18,8%.
- Εθνική Τράπεζα: 18,70 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 12,7%.
- Eurobank: 5,10 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 11,7%.
- Alpha Bank: 4,90 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 8,7%.
Οι τιμές και οι συστάσεις επιβεβαιώνονται από τη σχετική παρουσίαση της έκθεσης της UBS.
Η Πειραιώς αποτελεί κορυφαία επιλογή λόγω των προοπτικών ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κερδοφορίας της μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Εθνική ξεχωρίζει για την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου της.
Για τη Eurobank, η UBS επισημαίνει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι εξαγορές της Hellenic Bank και της Eurolife. Η Alpha Bank αναμένεται να εμφανίσει ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή, με πρόσθετη στήριξη από το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Πιστωτική επέκταση και αυξημένες διανομές
Η UBS προβλέπει ότι τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια θα αυξάνονται κατά περίπου 8% ετησίως την περίοδο 2025-2028. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν αγγίξει το χαμηλότερο σημείο τους και ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αρχίσουν να επιταχύνονται.
Θετικά λειτουργούν επίσης η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και το χαμηλό κόστος πιστωτικού κινδύνου.
Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2% ετησίως τα επόμενα χρόνια, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως επόμενους καταλύτες για τον τραπεζικό κλάδο εντοπίζει τις συμπληρωματικές εξαγορές και τις υψηλότερες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Οικονομικό D-Day»: Η επιλογή ανάμεσα σε περιορισμένο αποτέλεσμα και παγκόσμιο σοκ
- Κλιματικό κόστος: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πεντάδα υψηλού οικονομικού κινδύνου
- Ακίνητα: Ένας στους τρεις ξένους αναζητά μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα – Πρώτη επιλογή η Κρήτη
- Bitcoin: Πάνω από τις 80.000 δολάρια με ράλι 28% – Τι τροφοδοτεί την άνοδο