Τραμπ: Δημιουργεί «AI Force» και διορίζει «τσάρο» για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- 20/09/2026, 08:59
- SHARE
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «AI Force» για την εποπτεία και τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ.
- Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα διορίσει σύντομα νέο «τσάρο» της Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας για την ανάπτυξη και την τεχνολογική υπεροχή στην AI.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δημιουργία μιας «AI Force», μιας ειδικής δύναμης που θα ασχολείται με την εποπτεία και τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ προανήγγειλε και τον διορισμό ενός «τσάρου της AI» στο άμεσο μέλλον.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να «εμποδίσει ούτε να ανακόψει» την ανάπτυξη του κλάδου. Αντίθετα, όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την τεχνολογία και θα παρακολουθούν την εξέλιξή της, ενώ για τις περιπτώσεις κακής χρήσης θα μπορούν να αξιοποιούνται τα υφιστάμενα συστήματα ποινικής και αστικής δικαιοσύνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για τη δομή, τις αρμοδιότητες ή τον τρόπο λειτουργίας της νέας «AI Force», ούτε για το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο του «τσάρου». Ο Τραμπ έχει παρομοιάσει την πρωτοβουλία με τη Space Force, που δημιουργήθηκε κατά την πρώτη του θητεία, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η νέα δύναμη θα αποτελεί στρατιωτικό ή πολιτικό φορέα.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται στις ΗΠΑ οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τη ρύθμιση της AI. Ο Τραμπ έχει απορρίψει εκκλήσεις για επιπλέον ομοσπονδιακούς περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι η υφιστάμενη νομοθεσία μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις προβληματικής χρήσης της τεχνολογίας.
Παράλληλα, η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα στις επαφές της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, καθώς ο Τραμπ προετοιμάζεται για συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων και υποδομών AI, ενώ παραμένουν ανοιχτές οι διαφωνίες για τα προηγμένα chips, τη ρύθμιση της τεχνολογίας και την πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες.