Πώς η AKTOR χτίζει κέρδη πέρα από τις κατασκευές

Πώς η AKTOR χτίζει κέρδη πέρα από τις κατασκευές
Δεύτερη ημέρα εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026. Η φετινή διοργάνωση με κεντρικό τίτλο "The Shock of the New" (Το Σοκ του Νέου), έφερε στο επίκεντρο τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών, από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ιράν και Ουκρανία και τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, έως τις ενεργειακές προκλήσεις και τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Photo: Eurokinissi
Η AKTOR έχει εξασφαλίσει κεφάλαια για τη νέα φάση ανάπτυξής της και καλείται πλέον να δείξει πότε οι επενδύσεις της θα αποτυπωθούν στα κέρδη. Η διοίκηση θέτει ως μακροπρόθεσμο στόχο EBITDA άνω των 600 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο βάρος σε δραστηριότητες πέρα από την κατασκευή έργων.
  • Στο πρώτο εξάμηνο του 2026, τα δημοσιευμένα EBITDA της AKTOR ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ και τα pro forma EBITDA σε 120 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 85%.
  • Ο όμιλος άντλησε 950 εκατ. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακή έκδοση, στηρίζοντας επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2031.
  • Οι κατασκευές παραμένουν η βάση, αλλά η διοίκηση επιδιώκει μεγαλύτερη συνεισφορά από παραχωρήσεις, ΑΠΕ, αποθήκευση, κυκλική οικονομία και LNG.

Από τη συγκρότηση ενός ευρύτερου ομίλου υποδομών, η AKTOR περνά στη φάση υλοποίησης των επενδύσεών της. Το ζητούμενο για τη διοίκηση είναι οι εξαγορές, οι παραχωρήσεις και οι ενεργειακές δραστηριότητες να μετατραπούν σταδιακά σε μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη κερδοφορία.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δίνουν την αφετηρία. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 649 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα EBITDA στα 91 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38%. Σε pro forma βάση, που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση εξαγορασμένων εταιρειών για ολόκληρο το εξάμηνο, τα EBITDA έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 85%. Η διάκριση έχει σημασία, καθώς το δεύτερο ποσό αποτυπώνει πώς θα εμφανιζόταν το εξάμηνο με πλήρη συνεισφορά των εταιρειών αυτών.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, ο επικεφαλής Αλέξανδρος Εξάρχου διατήρησε την πρόβλεψη για προσαρμοσμένα EBITDA 375–425 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι περίπου το 65% του στόχου καλύπτεται ήδη από συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, το επενδυτικό πρόγραμμα των περίπου 3 δισ. ευρώ έχει ορίζοντα το 2031, με στόχο EBITDA άνω των 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για στόχους της εταιρείας, η επίτευξη των οποίων εξαρτάται από την ολοκλήρωση και την απόδοση των επιμέρους επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση και η βάση των κατασκευών

Για να στηρίξει το σχέδιο, ο όμιλος ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ και έκδοση πενταετούς ομολόγου 300 εκατ. ευρώ. Μετά τις δύο κινήσεις, η εταιρεία υπολογίζει την ταμειακή της θέση σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε pro forma βάση. Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς pro forma EBITDA διαμορφώνεται, σύμφωνα με την παρουσίασή της, σε 1,9 φορές.

Οι κατασκευές παραμένουν ο κορμός της AKTOR. Το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ, με το 67% να αφορά υπογεγραμμένες συμβάσεις και το υπόλοιπο συμβάσεις προς υπογραφή. Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο κατασκευαστικό αντικείμενο: χαρακτηριστική είναι η σχεδιαζόμενη επένδυση σε έργα αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία, με προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ και στόχο ισχύ άνω του 1 GW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα αποδώσουν οι νέοι πυλώνες

Στις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ βρίσκεται ένα σημαντικό μέρος της επιδίωξης για πιο σταθερά έσοδα. Η AKTOR συμμετέχει σήμερα σε 17 έργα ως ανάδοχος ή προτιμητέος ανάδοχος: επτά βρίσκονται σε λειτουργία, πέντε υπό κατασκευή και σε άλλα πέντε ο όμιλος έχει αναδειχθεί προτιμητέος. Η διοίκηση εκτιμά ότι η σταδιακή έναρξη λειτουργίας νέων έργων, κυρίως από το 2028–2029, θα ενισχύσει αισθητά τη συνεισφορά του κλάδου στα EBITDA.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο άμεσος στόχος είναι χαρτοφυλάκιο περίπου 520 MW έως το τέλος του 2026, συμπεριλαμβανομένων 100 MW συστημάτων αποθήκευσης. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ανεβάζει τον πήχη στα 1,2 GW έως το 2031. Για τον όμιλο, η αποθήκευση έχει και οικονομική σημασία, καθώς μπορεί να περιορίσει την έκθεσή του στις αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στις περικοπές παραγωγής.

Στην κυκλική οικονομία, η συμφωνία για την απόκτηση του 75% των ΗΛΕΚΤΩΡ και ΘΑΛΗΣ προσθέτει δραστηριότητα στη διαχείριση αποβλήτων, ενώ η συνεργασία με τη SUEZ ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση έργων στον κύκλο του νερού. Η εταιρεία τοποθετείται έτσι σε μια αγορά όπου αναμένει σημαντικές επενδύσεις σε νέες υποδομές τα επόμενα χρόνια.

Πιο μακροπρόθεσμη είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας LNG. Η AKTOR έχει διπλασιάσει στο 1 εκατ. τόνους ετησίως τις συμβασιοποιημένες ποσότητες προμήθειας από τη Venture Global και έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 50% της Dioriga Gas, που αναπτύσσει το δεύτερο ελληνικό FSRU. Επιδιώκει έτσι παρουσία σε περισσότερα στάδια της αλυσίδας, από την προμήθεια έως τη μεταφορά και την πώληση φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: