«Φωτιά» στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Στο στόχαστρο η Saudi Aramco, «βλέπει» τουρκική εμπλοκή ο Τραμπ

«Φωτιά» στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Στο στόχαστρο η Saudi Aramco, «βλέπει» τουρκική εμπλοκή ο Τραμπ
Photo: Shutterstock
Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή απειλεί τις ενεργειακές ροές — Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις η Morgan Stanley, ενώ το πετρέλαιο καταγράφει ράλι άνω του 70% από την αρχή του έτους.

Σε νέα ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς η αναζωπύρωση των πολεμικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή ενισχύει την αβεβαιότητα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον Περσικό Κόλπο.

Η τιμή του Brent ενισχύεται προς τα 107 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI προσενγίζει τα 95 δολάρια. Η νέα άνοδος τροφοδοτείται από τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ, καθώς και από τα διαδοχικά πλήγματα των ανταρτών Χούθι κατά στόχων στη Σαουδική Αραβία.

Στο στόχαστρο η Saudi Aramco — Πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Στο τελευταίο κύμα επιθέσεων των Χούθι επλήγησαν τα κεντρικά γραφεία του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία, ενώ η σαουδαραβική αεράμυνα προχώρησε σε νέες αναχαιτίσεις πυραύλων και drones.

Μπροστά στην κλιμάκωση αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμμετάσχει στρατιωτικά στην αντιμετώπιση των Χούθι. Την ίδια ώρα, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανακάμπτει μεν, αλλά παραμένει αισθητά χαμηλότερη από τα προπολεμικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στενά του Ορμούζ: Τα υπερδεξαμενόπλοια αλλάζουν πορεία

Το πλέον κρίσιμο σημείο παραμένει η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. Λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας, όλο και περισσότερα υπερδεξαμενόπλοια (VLCCs) αποφεύγουν την είσοδο στον Περσικό Κόλπο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνέβαλαν στη διέλευση άνω των 19 εκατομμυρίων βαρελιών αργού.

Εξαιτίας των διαταραχών αυτών η Morgan Stanley προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση κατά 5 δολάρια το βαρέλι στις προβλέψεις της για τον δείκτη Dated Brent για το τρέχον και το επόμενο τρίμηνομ ενώ η τιμή του Brent καταγράφει πλέον συνολική αύξηση άνω του 70% από τις αρχές του 2026.

Αντιδράσεις για τη συμφωνία Τραμπ για το ρωσικό ντίζελ

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων κριτικών, υπερασπιζόμενος από την Ευρώπη τη συμφωνία του για τις εξαγωγές ρωσικού ντίζελ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ποσότητες αυτές προορίζονται για την παγκόσμια αγορά ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Ωστόσο, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές με επιστολή τους ζητούν την ακύρωσή της, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία υπονομεύει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και αποτελεί «δώρο» στον ρωσικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: