Ο Τραμπ υπόσχεται από την Αλάσκα το τέλος του πολέμου και πτώση τιμών
- 14/10/2026, 13:46
- SHARE
Την υπόσχεση ότι ο πόλεμος στο Ιράν «θα τελειώσει πολύ σύντομα» και οι τιμές θα υποχωρήσουν έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από την Αλάσκα, επιχειρώντας να ενισχύσει τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Νταν Σάλιβαν στην αναμέτρησή του με τη Δημοκρατική Μέρι Πελτόλα.
Η συγκέντρωση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, σε μια πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε άνετα το 2024, αλλά όπου η ακρίβεια και η δυσαρέσκεια για τον πόλεμο δυσκολεύουν την εκλογική μάχη των Ρεπουμπλικανών.
Το ενεργειακό κόστος δοκιμάζει την εκλογική βάση
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβαλε επενδύσεις και έργα που, όπως υποστήριξε, προώθησε η κυβέρνησή του στην Αλάσκα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου, νέες γραμμές ηλεκτροδότησης και διεύρυνση της πρόσβασης στο γρήγορο διαδίκτυο.
Το πολιτικό βάρος, ωστόσο, πέφτει στις τιμές της ενέργειας και στην καθημερινή οικονομική πίεση. Ο Σάλιβαν αναγνώρισε τις δυσκολίες των κατοίκων, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι προσωρινή. Παράλληλα, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και του φυσικού αερίου στην πολιτεία.
Η επίσκεψη Τραμπ αποσκοπεί στην κινητοποίηση της συντηρητικής βάσης, καθώς η αναμέτρηση εξελίσσεται σε μία από τις κρίσιμες μάχες για τη Γερουσία.
Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το αποτέλεσμα
Δημοσκόπηση των New York Times και του Siena, που δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου, εμφάνιζε την Πελτόλα να προηγείται κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Άλλες μετρήσεις, πάντως, κατέγραφαν μάχη στήθος με στήθος, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα της αναμέτρησης.
Η Πελτόλα, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της στο κόστος ζωής και στην αλιεία. Εξελέγη το 2022, αλλά έχασε την έδρα της το 2024 από τον Ρεπουμπλικανό Νικ Μπέγκιτς.
Ο Σάλιβαν, από την πλευρά του, δίνει έμφαση στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και στη στρατηγική σημασία της Αλάσκας στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα στην Αρκτική.
Το διακύβευμα για τον Λευκό Οίκο
Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου κρίνονται και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
Για τον Τραμπ, η απώλεια του ελέγχου ακόμη και ενός από τα δύο σώματα θα δυσκόλευε την προώθηση της νομοθετικής του ατζέντας για το υπόλοιπο της θητείας του. Η μάχη στην Αλάσκα αποκτά έτσι σημασία που ξεπερνά τα όρια της πολιτείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο… λογαριασμός του χρέους μεγαλώνει: Γιατί το ΔΝΤ ζητά δράση τώρα
- Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη χωρίζει τις αγορές σε δύο κόσμους
- Μπιλ Γκέιτς: «Δεν κάνουμε αρκετά» για τους κινδύνους της AI – Προειδοποιεί για κύμα κυβερνοεπιθέσεων
- Politico: Το δίλημμα Ζελένσκι – Πόσο κοστίζει η σύγκρουση με τον Τραμπ