To «κλαμπ των 10» της Wall Street

To «κλαμπ των 10» της Wall Street

Αν βρεθείτε στη Γουόλ Στριτ στις 10 τη νύχτα είναι σα να βλέπετε την προεδρική αυτοκινητοπομπή.

Μαύρα αυτοκίνητα παρατάσσονται έξω από τις πόρτες μεγάλων τραπεζών – της Goldman Sachs, της Citigroup, της JP Morgan, κ.λπ. Μερικές φορές εκτείνονται σε όλο το τετράγωνο.

Υπάρχει ένα «κλαμπ των 10» στη Γουόλ Στριτ, διότι εκείνη την ώρα οι περισσότεροι τραπεζίτες μπορούν να βρουν αυτοκίνητο για να τους μεταφέρει στο σπίτι δωρεάν.

Φυσικά, δεν είναι εντελώς δωρεάν. Χρεώνεται στην τράπεζα – ή σε κάποιον πελάτη. Αλλά είναι δωρεάν για τον εργαζόμενο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο πριν από λίγα χρόνια, τα δωρεάν αυτοκίνητα στη Γουόλ Στριτ ξεκινούσαν από τις 20:00.

Από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες – Goldman, Citi, JPM και την Bank of America – τρεις έχουν μεταφέρει τη διαθεσιμότητα των δωρεάν αυτοκινήτων στις 22:00, σύμφωνα με πηγές. Μόνο η JP Morgan εξακολουθεί να διαθέτει δωρεάν αυτοκίνητα από τις 21:00.

Οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ εργάζονται πολλές ώρες, αλλά το ωράριό τους φαίνεται να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την ώρα που διατίθενται τα δωρεάν αυτοκίνητα.

Εξοικονόμηση χρημάτων: Οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος. Βρίσκονται υπό πίεση να κερδίσουν περισσότερα χρήματα για τους μετόχους τους, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο πλέον με τους νέους κανονισμούς που ισχύουν μετά την οικονομική κρίση. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκαν να ενισχύσουν τα δικηγορικά τμήματα και τα τμήματα συμμόρφωσης και αυτά δεν αποφέρουν μετρητά ή πελάτες.

Αυτή η σιωπηρή μετάθεση της ώρας διάθεσης των δωρεάν αυτοκινήτων ενδέχεται να δυσαρεστήσει ένα τμήμα του εργατικού δυναμικού που ενδιαφέρεται για την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής. Οι τριαντάρηδες έχουν ένα διαφορετικό είδος απαιτήσεων στο χώρο εργασίας και κάποιοι από τους καλύτερους αποφοίτους πηγαίνουν σε τεχνολογικές και νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπου η αμοιβή είναι αρκετά ικανοποιητική, αλλά οι απαιτήσεις στο χώρο εργασίας πολύ μικρότερες.

Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής: Η Goldman βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα μετά τη θέσπιση μιας πολιτικής που υποχρεώνει τους ασκούμενους να επιστρέφουν σπίτι τους το βράδυ. Έχουν λάβει επίσης δημοσιότητα οι πολιτικές «Ελεύθερου Σαββάτου» όπου δίδεται τουλάχιστον ένα Σάββατο ως αργία στα κατώτερα στελέχη. Άλλες εταιρείες, όπως η Bank of America, προσλάβουν περισσότερο προσωπικό σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο φόρτος εργασίας.

Η ζωή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους επενδυτικούς τραπεζίτες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επίτευξη μεγάλων συμφωνιών. Οι συγχωνεύσεις και αρχικές δημόσιες εγγραφές (ΑΔΕ) κινούνται γρήγορα, απαιτώντας πολλά ξενύχτια και βάρδιες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να συμφωνηθούν οι όροι.

Οι χαμηλόβαθμοι τραπεζίτες – ασκούμενοι, αναλυτές και συνεργάτες – εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Συχνά μένουν στο γραφείο μετά τις 22:00 και αστειεύονται λέγοντας ότι τρώνε και τα τρία γεύματα της ημέρας στο γραφείο. Το δείπνο είναι συνήθως δωρεάν για όσους μένουν αργά, αν και η «ώρα δωρεάν δείπνου» έχει μετατοπιστεί πιο αργά σε ορισμένες τράπεζες.

Ορισμένοι παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες μεσαίας βαθμίδας αισθάνονται περισσότερο τις επιπτώσεις της μετατόπισης του χρόνου δωρεάν μεταφοράς στο σπίτι από τις 20:00 στις 22:00. Εκείνοι μετακινούνταν κυρίως μεταξύ αυτών των ωρών και συνήθως έχουν οικογένειες που τους περιμένουν στο σπίτι.