1,4 εκατ. δολάρια για το χρυσό μετάλλιο του Τζέσι Όουενς

1,4 εκατ. δολάρια για το χρυσό μετάλλιο του Τζέσι Όουενς

Σε online δημοπρασία αγοράστηκε το Ολυμπιακό μετάλλιο που ο θρυλικός δρομέας κέρδισε τρέχοντας μπροστά στον Αδόλφο Χίτλερ.

Το ποσό ρεκόρ των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων δαπανήθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Αμερικανός δρομέας Τζέσι Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Ο Αφροαμερικανός αθλητής είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στις κούρσες των 100 και 200 μέτρων, στη σκυταλοδρομία των 400 μέτρων, καθώς και στο άλμα εις μήκος, αγωνιζόμενος μπροστά στον αρχηγό των Ναζί, Αδόλφο Χίτλερ, χαλώντας με τον τρόπο αυτό τα σχέδιά του Γερμανού δικτάτορα για ανάδειξη της υπεροχής της Αριας φυλής στο γερμανικό κοινό. Πριν από ένα μόλις μήνα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, χαρακτήρισε το μετάλλιο του Όουενς «μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Η εταιρεία δημοπρασιών SCP Auctions δήλωσε πως ο συνιδιοκτήτης της ομάδας χόκεϊ Pittsburgh Penguins, Ρον Μπερκλ πλήρωσε 1.466.574,δολάρια για να αποκτήσει ένα από αυτά τα χρυσά μετάλλια, το υψηλότερο ποσό που έχει ξοδευτεί για αναμνηστικά Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα.

«Ελπίζουμε μόνο πως ο αγοραστής θα είναι κάποιος που θα εκθέσει το μετάλλιο κάπου που θα μπορεί το κοινό να έχει πρόσβαση, όπως σε ένα μουσείο», δήλωσε η κόρη του Όουενς, Μαρλίν.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπερκλ που κατοικεί στο Λος Άντζελες, έχει -εκτός από την ομάδα χόκεϊ- επενδύσει σε εταιρείες λιανικής, τροφίμων και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Μπερκλ, που ήδη κατέχει το μετάλλιο για το Νόμπελ λογοτεχνίας που έλαβε το 1949 ο Ουίλιαμ Φόκνερ, σχεδιάζει να εκθέσει τα ιστορικά αυτά κομμάτια.

Η τιμή πώλησης για το μετάλλιο του Όουενς ξεπέρασε αυτήν του ασημένιου κυπέλλου που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους Αγώνες του 1896, το οποίο πωλήθηκε πέρυσι για 865.000 δολάρια. Μέρος των εσόδων από την πώληση του μεταλλίου πρόκειται να δοθούν στο Ίδρυμα Τζέσι Όουενς.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότερες δημοπρασίες στην ιστορία