Η 15χρονη Ρομά που «στριμώχνει» ακόμα περισσότερο τον Ολάντ

Η 15χρονη Ρομά που «στριμώχνει» ακόμα περισσότερο τον Ολάντ

Τριγμοί στο κυβερνών κόμμα από την υπόθεση απέλασης της Λεονάρντα από την κοινότητα των Ρομά στη Γαλλία.

Η ξαφνική επέμβαση της αστυνομίας σε σχολείο, με «αποστολή» την σύλληψη και απέλαση της 15χρονης Λεονάρντα Ντιβράνι– μαζί με την οικογένεια της- στο Κοσυφοπέδιο, σοκάρισε πολλούς. Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Παρίσι την Παρασκευή κατά της απέλασης παιδιών και οικογενειών μεταναστών, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να ολοκληρώσει την αναφορά της για την μεταχείριση της Λεονάρντα, η οποία υποχρεώθηκε να φύγει μέσα σε λίγες ώρες για το Κοσυφοπέδιο, με προορισμό κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Μιτροβίτσα.

Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να παρέμβει με ασυνήθιστο τρόπο. Σε διάγγελμα του, αποκλειστικά γι αυτό το θέμα, διάλεξε ως πολιτική λύση, έναν συμβιβασμό: η Λεονάρντα, είπε, μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία, όχι όμως και η οικογένεια της, καθώς η απέλαση της ήταν νόμιμη. Ο Γάλλος Πρόεδρος, προσπαθώντας να βγει από την δύσκολη θέση, πιθανώς να έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Υπουργοί της κυβέρνησης του και αρκετοί από την Αριστερά, αντέδρασαν με οργή για τους χειρισμούς των αρχών και η ιστορία της Λεονάρντα έγινε «σημαία» για όσους ήδη αντιδρούν στην σκληρή μεταναστευτική γραμμή που ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ειδικά κατά των Ρομά. Ωστόσο, ο Βαλς, είναι δημοφιλής στο άλλο ευρύτερο στρατόπεδο, του κέντρου, της κεντροδεξιάς και των πλέον συντηρητικών. Κι ο Ολάντ- του οποίου η δημοτικότητα βυθίζεται σταθερά τους τελευταίους μήνες- αγωνιώντας μη χάσει τον Βαλς, επέλεξε να μην ταράξει και πολύ τα πολιτικά νερά: από την μια, πήγε ενάντια στην επιθυμία του υπουργού του που ζητούσε μην επιστρέψει στην Γαλλία ούτε η Λεονάρντα. Κι από την άλλη, «επέκρινε» τις αρχές για τους χειρισμούς τους.

Διαβάστε επίσης: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ολάντ

Απέλαση Ρομά και στο βάθος…Μαριν Λεπέν
Η άδεια για να γυρίσει η Λεονάρντα, είναι μια «απόφαση καταστροφική» είπε σύμβουλος του Βαλς, ο οποίος διέκοψε ταξίδι του στο εξωτερικό για να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, από θέση ισχύος βέβαια, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σαββάτου έχει την υποστήριξη του 74% της κοινής γνώμης και ο Ολάντ τον θεωρεί σημαντικό όπλο στον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της αυξανόμενης επιρροής της άκρας δεξιάς.

Ο «συμβιβασμός» του Προέδρου, λοιπόν, δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει καμία πλευρά. Ο Χαρλέμ Ντεζίρ, για παράδειγμα, πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών και λογικά από τους συμμάχους του Ολάντ στον κομματικό μηχανισμό, δήλωσε ότι βεβαίως η Λεονάρντα πρέπει να επιστρέψει στην Γαλλία για να συνεχίσει τις σπουδές της, αλλά συνοδευόμενη τουλάχιστον από την μητέρα της.

«Δεν θα πάω μόνη μου στην Γαλλία, δεν θα εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Δεν είμαι η μόνη που πρέπει να πάει σχολείο, είναι και οι αδελφοί μου και οι αδελφές μου», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λεονάρντα, αναφερόμενη στα πέντε αδέλφια της. Οι μαθητές απειλούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ενώ πολιτικοί και της δεξιάς και της αριστεράς επετέθησαν στον Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση του υποχρεώνει μια έφηβη να διαλέξει μεταξύ των σπουδών της και της οικογένειας της.

Διαβάστε ακόμη: Η άνοδος της ακροδεξιάς «τρομάζει» την Γαλλία

Την δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαιτέρως η άκρα δεξιά της κ. Μαριν Λεπέν. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της, μάλιστα, Φλόριαν Φιλιπό, ειρωνεύτηκε σε tweet του και τον Ολάντ και την κυβέρνηση του, υπογραμμίζοντας ότι η στάση του Προέδρου της χώρας δείχνει «ότι έχει καταρρεύσει η εξουσία του κράτους» σε ότι έχει σχέση με την πολιτική της μετανάστευσης.

Κατά σύμπτωση λίγες ημέρες πριν την απέλαση της Λεονάρντα, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν είχε θριαμβεύσει σε τοπικές εκλογές, στέλνοντας ρίγη τρόμου στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και ειδικά στην αριστερά, που έχει στρέψει τώρα κατευθείαν τα βέλη της κατά του Σοσιαλιστή υπουργού Εσωτερικών.

Η κρίση γύρω από την υπόθεση Λεονάρντα, μετά μάλιστα και τις συνεχείς τραγωδίες στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας, συμπυκνώνει το δίλημμα των ευρωπαικών κυβερνήσεων, που έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη υποστήριξη της κοινής γνώμης στα λαϊκίστικα, ξενοφοβικά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο, τα οποία ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, λόγω της σκληρής στάσης τους απέναντι στην μετανάστευση και την εγκληματικότητα. Και είναι απόλυτα φυσικό, ενόψει των γαλλικών δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και των ευρωεκλογών του Μαΐου, η ανησυχία να κορυφώνεται. Η σκληρή στάση του κ.Βαλς κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά- ειδικά από την κοινότητα των Ρομά- έχει την υποστήριξη του προέδρου Ολάντ, που ξέρει ότι ο υπουργός είναι καλό ανάχωμα απέναντι στην απειλή της Μαρίν Λεπέν.

Ενδοκυβερνητική κρίση για την «εξελιγμένη εκδοχή του Σαρκοζί»
Δεν σκέφτονται, όμως, όλοι οι Σοσιαλιστές το ίδιο. Αρκετά στελέχη του κόμματος- μεταξύ των οποίων και υπουργοί, άρχισαν να καταδικάζουν τις αποφάσεις της ίδιας τους της κυβέρνησης, ο ένας μετά τον άλλον, ενώ ορισμένοι δεν προσπάθησαν καν να κρύψουν την επιθυμία τους να δουν τον Μανουέλ Βαλς να φεύγει, θεωρώντας ότι είναι εξελιγμένη εκδοχή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι είναι ο Κλωντ Μπαρτολόν, ο σοσιαλιστής Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και από τους σημαντικούς συμμάχους του Ολάντ. «Υπάρχουν οι νόμοι», είπε, «αλλά υπάρχουν και οι αξίες που η αριστερά δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζει με τον κίνδυνο να χάσει την ψυχή της». Επικριτικός και ο υπουργός Παιδείας: «Απαιτώ τα σχολεία να λειτουργούν ως άσυλα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό ξανά». Ένας άλλος υπουργός, από τους υποστηρικτές του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε «σοκαρισμένος» για την περίπτωση της Λεονάρντα: «Μα να τη συλλάβουν στο σχολείο! Το κορίτσι ήταν ένα παράδειγμα κάποιου που προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία».

Το θέμα της Λεονάρντα έγινε στη συνέχεια πιο περίπλοκο μετά τις αποκαλύψεις ότι η οικογένεια της δεν προέρχονταν από το Κόσοβο, αλλά τα περισσότερα μέλη είχαν γεννηθεί στην Ιταλία. Ο πατέρας είχε πει ψέματα στις γαλλικές αρχές, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποσπάσει πιο εύκολα άσυλο.

Διαβάστε: Ο Σαρκοζί ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή του

Όποια και να είναι η έκβαση της ιστορίας, το πιθανότερο είναι ότι ο Ολάντ θα κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει και να σώσει τον υπουργό του, παρότι το θέμα της μετανάστευσης θα συνεχίσει να στοιχειώνει την κυβέρνηση του, προς όφελος της άκρας δεξιάς.

«Υπάρχει μια κλιμακούμενη δυσαρέσκεια μεταξύ της επίσημης αριστεράς και της πραγματικής αριστεράς» ανέφερε επιθετικό σχόλιο στην δεξιά εφημερίδα Le Figaro.  «Μεταξύ των αλαζονικών αξιωματούχων που μονοπωλούν τις “ηθικές αξίες” και ενός εκλογικού σώματος που εκφράζει ακόμα πιο δυναμικά από την Δεξιά, την απαίτηση για σκλήρυνση της στάσης κατά της παράνομης μετανάστευσης – DePapers.com».

Επίθεση εναντίον της κοπέλας στο Κόσοβο
Στο μεταξύ η 15χρονη Λεονάρντα Ντιμπράνι δέχθηκε σήμερα το απόγευμα μαζί με την οικογένειά της επίθεση από αγνώστους στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, την πόλη του βορείου Κοσόβου όπου διαμένει η οικογένεια μετά την απέλασή της, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. «Οι Ντιμπράνι περπατούσαν στην Μιτρόβιτσα μαζί με τα παιδιά τους όταν δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αστυνομική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι άγνωστοι χτύπησαν στο πρόσωπο την 41χρονη μητέρα της Λεονάρντα, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενώ τα παιδιά τα οποία υπέστησαν σοκ βρίσκονται σε αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πατέρας της οικογένειας βρίσκεται στο νοσοκομείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στο πλευρό της συζύγου του, διευκρίνισε η αστυνομική πηγή.

«Αυτό δείχνει ότι οι Ντιμπράνι δεν είναι ασφαλείς εδώ», δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη αστυνομική πηγή η οποία ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί.