33 νεκροί από πτώση οροφής σε σούπερ μάρκετ στη Λετονία

33 νεκροί από πτώση οροφής σε σούπερ μάρκετ στη Λετονία

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Τους 33 έχει φτάσει ο απολογισμός των ανθρώπων που ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, του οποίου η στέγη κατέρρευσε χθες το απόγευμα κι ενώ το κατάστημα ήταν γεμάτο πελάτες που έκαναν τα ψώνια τους κατά την επιστροφή τους από τις εργασίες τους.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στα ερείπια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις δήλωσε ότι είναι μια «τραγική και μαύρη ημέρα» στην ιστορία της Λετονίας.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Ηταν μία τραγική νύκτα», δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης προσθέτοντας ότι τρεις πυροσβέστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη κάτω από το κτίριο που έχει καταρρεύσει. Φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης Όσκαρ Αμπόλινς.

Διαβάστε ακόμη: Μια ισπανική πόλη-φάντασμα

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα πάντως, ανασύρθηκαν ζωντανοί δύο άνθρωποι από τα ερείπια, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων.

Το εμπορικό κέντρο, το οποίο εκμεταλλευόταν η εταρεία Maxima Latvia, είχε κτισθεί το 2011. Η στέγη κατέρρευσε σε έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων εξαιτίας «έκρηξης», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ρίγας Άντρις Άμερικς, ο οποίος δεν προσδιόρισε την φύση της έκρηξης αυτής.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κτίριο είχε κερδίσει αρχιτεκτονικό βραβείο μετά την ολοκλήρωσή του το 2011, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα εκτελούνταν εργασίες διαμόρφωσης ρουφ γκάρντεν.

Διαβάστε ακόμη: Σκλάβες για πάνω από 30 χρόνια στο Λονδίνο