Μια ισπανική πόλη-φάντασμα

Μια ισπανική πόλη-φάντασμα

Πάνω από 750.000 σπίτια παραμένουν απούλητα στον πάλαι ποτέ μεσιτικό παράδεισο.

Η κτηματομεσιτική κρίση της Ισπανίας ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο την ασύδοτη οικιστική ανάπτυξη που οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση της χώρας.

Τρανό παράδειγμα αυτής της αλόγιστης κούρσας αποτελεί η μικρή πόλη Λα Μουέλα, 320 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, στα περίχωρα της Σαραγόσα. Η «χώρα του Δον Κιχώτη» στέκει σήμερα ως ένα άλλο μνημείο εκείνης της κοντινής, και συνάμα τόσο μακρινής εποχής.

Οι δρόμοι της Λα Μουέλα οδηγούν από τα παλιά πέτρινα σπίτια της εισόδου της, στα νεόκτιστα, μοντέρνα και άδεια κτίρια του κέντρου. Ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών στέκονται άδεια, εκεί όπου κάποτε χαράχτηκαν μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια στηριγμένα πάνω σε μια κατασκευαστική φούσκα.

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποιήσεις σε Ιταλία-Ισπανία από την Κομισιόν

Στην πόλη υπάρχει ένας ικανός αριθμός σπιτιών για να στεγάσει άμεσα 2.000 άτομα, και ημιτελείς οικοδομές που αντιστοιχούν σε ακόμη χίλιους. Κι όλα αυτά μόνο στο κεντρικό σημείο μιας πόλης η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 5.000 ανθρώπους, όπως λέει στο CNN ο Ενρίκε Μπαράο, υπάλληλος της πολεοδομίας της Λα Μουέλα.

Με το χρήμα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών να πέφτει «βροχή» τις δεκαετίες του 1990 και 2000, η Λα Μουέλα αποτέλεσε μια από τις αγαπημένες περιοχές των μεγάλων επενδυτών του κατασκευαστικού τομέα. Η δήμαρχος Μαρία Βικτόρια Πινίλα, -την οποία βαρύνουν ακόμη κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με τον κατασκευαστικό τομέα- έχτισε αρένα ταυρομαχιών, μέγαρο μουσικής, γήπεδο, πτηνοτροφείο, και τρία μουσεία. Τα μουσεία παραμένουν πάντως κλειστά «λόγω τεχνικών προβλημάτων».

1/7

Η Λα Μουέλα δεν είναι μόνη. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν «βουτήξει» 38,9% από το 2007, πάνω από 750.000 σπίτια παραμένουν απούλητα σε ολόκληρη την Ισπανία. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τόσα άδεια ακίνητα μετά το θεαματικό και ταυτόχρονα οδυνηρό σκάσιμο της μεσιτικής φούσκας, κανείς δεν έχει δώσει μια πειστική απάντηση.

Διαβάστε ακόμη: Ιρλανδία και Ισπανία «κουνούν το μαντήλι» στην τρόικα

Το κόστος της συντήρησης ενός σπιτιού που μένει ανεκμετάλλευτο για πάνω από πέντε χρόνια είναι τεράστιο, λέει στο CNN ο Άλαν Μάλαχ του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς. Πρόσφατη έρευνα της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κλίβελαντ έδειξε ότι η αξία ενός ακινήτου που βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από ένα άδειο κτίσμα, μειώνεται κατά 1,4%.

Η λύση της κατεδάφισης άδειων σπιτιών την ώρα που στη χώρα ο αριθμός των εξώσεων για χρέη στις τράπεζες έχει εκτοξευθεί τα τρία τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον προκλητική.

Η «κακή τράπεζα» Σάρεμπ, έχει αναλάβει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 90.000 ακινήτων (55.000 τα σπίτια) τα οποία χάθηκαν μετά το σκάσιμο της ισπανικής φούσκας. Παρά το γεγονός ότι έχουν «βάλει στην άκρη» 103 εκατομμύρια ευρώ για κατεδαφίσεις, αυτές είναι ελάχιστες και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα άδεια γήπεδα γκολφ, οι κενές πισίνες και τα τεράστια πάρκα αναψυχής που μοιάζουν σα να έχει σταματήσει ο χρόνος στο «ανέμελο» 2007, μαρτυρούν την ιστορία ενός λάθους δισεκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδων εξώσεων, και αμέτρητων προσωπικών δραμάτων που αυτή τη στιγμή η ισπανική κοινωνία παλεύει να ξεπεράσει. Και η μικρή Λα Μουέλα στέκει σαν μνημείο ιστορικό, για να δείξει σε όλους ότι κάποτε υπήρχε μια εποχή που το παρόν ευημερούσε σε βάρος του μέλλοντος.