Τελεσίγραφο των δανειστών: 24 ώρες προθεσμία για ισοδύναμα

Τελεσίγραφο των δανειστών: 24 ώρες προθεσμία για ισοδύναμα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α) υποδέχονται τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (Δ) κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η Τετάρτη θα κρίνει την εξέλιξη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία ότι το EuroWorking Group θα «ξεπαγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι τεχνοκράτες του Eurogroup, που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Αθήνας και παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις για την Τετάρτη.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν ισοδύναμα από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψουν να προχωρήσουν οι εξαγγελίες για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους, καθώς και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Το μήνυμα έστειλε από νωρίς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διαλυθεί εάν τα κράτη μέλη δεν τηρούν τους κανόνες.

Οι δανειστές δεν πρόκειται να επιστρέψουν εάν δεν λάβουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πλεόνασμα του 2016 και θα περιμένουν την παρουσίαση «αξιόπιστων» ισοδυνάμων μέτρων, ώστε να αποφασίσουν:

Το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος

Τις επόμενες κινήσεις τους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την πολιτική συμφωνία Ευρωπαίων, ΔΝΤ, κυβέρνησης για τους στόχους των πλεονασμάτων για τα έτη 2019-2020, τα μέτρα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν, καθώς και το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.