Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά

Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά

Τουλάχιστον 70 ταινίες, για κάτι περισσότερο από ένα απλό φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα δεν είναι απλά πλούσιο… είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Από τις 14 έως τις 27 Νοεμβρίου θα έχουμε μάτια μόνο για αυτό το γεγονός. Η γιορτή των σινεφίλ θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Capitol 3D Cinema μέχρι τις 20.11 και στον κινηματογράφο Ιντεάλ από τις 21 έως και τις 27 Νοέμβρη.

Τουλάχιστον 70 ταινίες φέτος. Στο διαγωνιστικό τμήμα θα δούμε νέες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα αλλά και δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς. Θα δοθεί βραβείο κοινού από την επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα, βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) από τα μέλη της, Giulia Dobre, Aleksander Huser και Ρόμπι Εκσιέλ.

Θα δούμε μέρος της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη. Δείτε τι λέει για αυτήν ο ίδιος εδώ

Στο κομμάτι του Διαγωνιστικού δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να διαλέξουμε. Θα τα δούμε όλα.

Να αναφερθούμε ίσως στο «Class Enemy», ένα έργο υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας αλλά και για το Luigi De Laurentiis βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας; Μια αυτοκτονία, ένα γυμνάσιο, ένα μεγάλο δράμα.

Πάρτε μια γεύση εδώ:

Ή το «Viva la liberta»; Πολιτική σάτιρα που απέσπασε βραβείο για το καλύτερο σενάριο αλλά και αυτό του πρώτου ανδρικού ρόλου στα Βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου.

Πάρτε μια γεύση εδώ:

Βία, ανδρική βία, η γυναικεία ταυτότητα στο «In Bloom», υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Δείτε εδώ

Θρησκεία και αντισύλληψη στην κωμωδία «The Priest’s Children», ταινία υποψήφια για το Crystal Globe στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary.

Κι ακολουθεί η ενότητα «Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή» όπου θα δούμε μια ταινία που πήρε διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών, το «La danza de la Realidad» του Alejandro Jodorowsky. Εδώ η γεύση (αν δεν το έχετε με τα γαλλικά ας ελπίσουμε ότι το έχετε με τα ισπανικά)

Το «Wild Duck» με τα οικονομικά συμφέροντα και τα ηθικά διλήμματα στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Δείτε εδώ

Στο «Post Tenebras Lux» του Carlos Reygadas θα ζήσουμε μια σουρεαλιστική στιγμή που θα κρατήσει πολύ. Υπέροχες εικόνες που ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Δείτε

Αλλά και το «Invisible Woman» του Ralph Fiennes και με τον Ralph Fiennes. Μια υπέροχη υπέροχη ταινία που προκαλεί συγκίνηση μόνο από το τρέιλερ. Ο κρυφός έρωτας του Καρόλου Ντίκενς για μια γυναίκα. Πάρτε μια γεύση εδώ

Και συνεχίζουμε το πρόγραμμα της με μερικά παραδείγματα από τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα στον χιλιανό δημιουργό Alejandro Jodorowsky.

To «Fando y Lis» (1968) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία

Το βίαιο «El Topo» (1970)

Το σούπερ σουρεαλιστικό «The Holy Mountain» (1973)

Το «Santa Sangre» (1989) που είναι η, ίσως, πιο γνωστή… Ή να πούμε η πιο μέινστριμ ταινία του; Δεν ξέρω αν μπορείς να χαρακτηρίσεις το οτιδήποτε το Jodorowsky, μέινστριμ.

Αλλά και το «La Cravate», μια μικρού μήκους ταινία του που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δείτε το όλο εδώ

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με αληθινό ανεξάρτητο αμερικάνικο σύγχρονο κινηματογράφο και εδώ έχουμε:

Την υπέροχη Lena Dunham που μας δίνει το «Tiny Furniture». Σαλόμ; Χάπα χάπα…

Το  «Girl Walk» που συγκέντρωσε με crowdfunding πάνω από 20.000 δολάρια, μας κάνει να θέλουμε να σπάσουμε τις συνήθειες της καθημερινότητας και μας γεμίζει χιπστερική χαρά.

Το εξαιρετικό «Marfa Girl» του Larry Clark που ο ίδιος ο σκηνοθέτης της επέλεξε να μην έχει συμβατική διανομή.

Στη συνέχεια θα δούμε τις οκτώ Ευρωπαϊκές ταινίες που προτείνουν οι Έλληνες συγγραφείς Στέργια Κάββαλου, Βασίλης Καλαμαράς, Θοδωρής Ρακόπουλος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Βάσια Τζανακάρη, Θωμάς Τσαλαπάτης, Νίκος Χρυσός και Μαρία Φακίνου. «Η Αλίκη στις πόλεις» του Wim Wenders, «Ο καθρέφτης» του Andrei Tarkovsky ανάμεσά τους.

Κι από εκεί στην «ελληνική άνοιξη» του σινεμά της δεκαετίας των ‘60ς

Η «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα, η «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, η «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν είναι μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλα όσα θα δούμε σε αυτή την ενότητα.

Και μετά μια ιδέα ιταλικής προσέγγισης στον τρόμο. Η ιταλική σχολή έχει την παρουσία της με τα «Lisa e il diavolo», «La maschera del demonio» του Mario Brava αλλά και με Ricardo Freda όπως με το «L’ orrible segreto di Dr. Hichcock». Δεν μπορώ με πιάνει τρελό γέλιο με αυτά.

Στις μεγάλες εκπλήξεις το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Stanley Kubrick που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμο στο κοινό αφού λέγεται πως ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε εξαφανίσει κάθε κόπια της ταινίας. Ιδού λοιπόν το «Fear and Desire»

Αν θέλετε γεύση από αυτό σπεύσατε στο Πανόραμα.

Μην ξεχνάτε πως το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα έχει ειδικές παροχές για ανέργους όπως τα 10 δωρεάν εισιτήρια που θα δίνονται για κάθε προβολή

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλαγές προγράμματος ή εισιτήρια κάντε κλικ στο www.panoramafest.org

Το Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου διοργανώνεται από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.