3αλφα: Ποντάρει σε νέα προϊόντα και σε εξαγωγές

3αλφα: Ποντάρει σε νέα προϊόντα και σε εξαγωγές
Το νέο παραγωγικό μοντέλο, οι επισιτιστικές ανάγκες και η δυναμική των οσπρίων στην καθημερινή διατροφή.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες όσον αφορά τις ποσότητες τροφής που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των έμβιων ζώντων του πλανήτη. Αυτό το δεδομένο βάζει σε σκέψεις τις βιομηχανίες τροφίμων που βλέπουν τις ευκαιρίες που διανοίγονται, ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνονται πως αν δεν αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο, η προσφορά δεν θα είναι ικανή να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Τα όσπρια και το ρύζι αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, χαμηλού κόστους που καταναλώνονται και από vegan – vegetarian, δύο κατηγορίες που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η 3αλφα, μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς και που θεωρείται κορυφαίος προμηθευτής στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και το food service, στοχεύει να αναπτύξει περαιτέρω την κατηγορία οσπρίων και ρυζιών θεωρώντας πως εκεί είναι το μέλλον.

«Σε 20-30 χρόνια από τώρα δεν θα φτάνει το φαγητό για όλους στον πλανήτη. Απαιτείται επανάσταση του τρόπου της παραγωγικής διαδικασίας. Με 40% μερίδιο αγοράς, καλύπτουμε τις μισές διατροφικές ανάγκες της χώρας. Έχουμε παρουσία σε 25 χώρες του εξωτερικού και μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε καινούρια προϊόντα και να μπούμε σε περισσότερες αγορές» ανέφερε ο κ. Άγης Καραγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ.

Στόχος οι εξαγωγές να αγγίξουν το 25% στην πενταετία

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 7% του τζίρου και, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραγεωργίου, η διοίκηση της 3αλφα έχει έρθει σε επαφή με εταιρεία συμβούλων για να αυξήσει σταδιακά το συγκεκριμένο ποσοστό. «Δεν θέλουμε να απευθυνόμαστε μόνο στην ελληνική ομογένεια του εξωτερικού. Στόχος μας είναι οι εξαγωγές να αγγίξουν το 25% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου, μεγάλη προοπτική εμφανίζουν τα «έτοιμα φυσικά», κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, ενώ το καστανό ρύζι είναι αυτή τη στιγμή ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κωδικός καθώς έχει διαμορφωθεί από 13% σε 26%. Σε νέο δε trend έχει αναδειχτεί και η οσπριάδα, η οποία αποτελείται από την ανάμειξη 11 διαφορετικών οσπρίων.

«Το 2020, παρά την πανδημία, εμείς δεν σταματήσαμε καθόλου να δουλεύουμε. Υλοποιήσαμε επένδυση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε νέα μηχανή που αυξάνει κατά 40% την παραγωγική δυνατότητα. Όλα τα προϊόντα μπαίνουν σε πλήρως ανακυκλωμένο χαρτοκιβώτιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να ενταχθεί το brand 3αλφα στην ομάδα του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία αγκαλιάσουμε».

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της 3αλφα διαμορφώθηκε σε €27,9 εκατ. ευρώ έναντι €23,690 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένος κατά 18,1%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €3,681 εκατ. έναντι €1,688 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 118%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση της 3αλφα έκανε λόγο για σταθερά βελτιωμένη κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές και διαθέσιμα κεφάλαια προς επενδύσεις, όπου κριθεί αναγκαίο.

Αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες

Το 75% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η 3αλφα είναι εισαγωγής, γεγονός που δυσχεραίνει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μιας και οι τιμές ακολουθούν το τελευταίο διάστημα την ανιούσα. «Το 2021 σημειώθηκε αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Η κλιματική αλλαγή μείωσε την παγκόσμια απόδοση κατά 40%. Ταυτόχρονα είχαμε υψηλά κόστη μεταφορών και logistics, ωστόσο, οι τιμές στα ράφια παρέμειναν ίδιες. Βέβαια οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα τις διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα» υπογράμμισε ο κ. Καραγεωργίου για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ενδεικτικά να σας πω ότι η τιμή της ψιλής φακής αυξήθηκε κατά 80%. Μην ξεχνάτε ότι τα όσπρια είναι commodity , είναι χρηματιστηριακά προϊόντα και δέχονται πιέσεις».

Η εταιρεία απασχολεί 110 άτομα προσωπικό, έχει συνάψει συνεργασίες με περισσότερους από 330 παραγωγούς σε 10 νόμους και προσεχώς θα τοποθετήσει στα ράφια νέες συσκευασίες οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν όρθιες.