Οι 4 πυλώνες που επηρεάζουν την απόδοση των startups

Οι 4 πυλώνες που επηρεάζουν την απόδοση των startups

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν μια νεοφυή επιχείρηση στην επιτυχία. 

Μια έρευνα για τις ελληνικές startups παρουσίασε το ThinkBiz, μια φοιτητική ομάδα επιχειρηματικότητας με βάση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έρευνα, τμήμα της οποίας δημοσιεύει το epixeiro.gr, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013 με στόχο να μελετηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των ελληνικών startups.

Για τις ανάγκες της έρευνας και βάση της βιβλιογραφίας, ως startups ορίστηκαν εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα από 2009 και μετά, έχουν συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό μοντέλο και χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Οι φοιτητές δημιούργησαν ένα online ερωτηματολόγιο, το οποίο μετρούσε διάφορους παράγοντες όπως το business plan, τους οικονομικούς πόρους, το background και την εμπειρία των ιδρυτικών μελών, την καινοτομία, το εξωτερικό περιβάλλον, τις πωλήσεις και τα κέρδη της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης: Δεκαέξι ελληνικές startups πάνε Τέξας

Η απόδοση μετρήθηκε σύμφωνα με τις συνολικές πωλήσεις και τα συνολικά έσοδα της κάθε επιχείρησης. Θεωρήθηκαν εταιρείες υψηλήs απόδοσηs, αυτές με υψηλές πωλήσεις και έσοδα και χαμηλής απόδοσης αυτές με χαμηλές πωλήσεις και έσοδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2013 και συμμετείχαν 46 Startups.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τέσσερις είναι οι κύριοι πυλώνες που επηρεάζουν την απόδοση των ελληνικών startup επιχειρήσεων:

1. Το 78% των startups υψηλήs απόδοσηs είχαν καινοτόμες ιδέες, με υψηλό ποσοστό εισαγωγής νέων προϊόντων. Σε αντίθεση, το 50% των startups χαμηλής απόδοσηs είχαν μικρό ρυθμό εισαγωγής νέων προϊόντων.

2. Οχτώ στις δέκα εταιρείες υψηλήs απόδοσηs έδωσαν μεγάλη έμφαση στη δημιουργία Business Plan και στη χάραξη στρατηγικής στο ξεκίνημά τους. Ενώ μόλις τέσσερεις στις δέκα εταιρείες χαμηλής απόδοσηs δημιούργησαν Business Plan κατά τη δημιουργία τους.

3. Το 74% των startups υψηλήs απόδοσηs, δηλαδή με υψηλές πωλήσεις και έσοδα, έχουν επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού. Ενώ, μόνο το 53% των startups που έχουν χαμηλή απόδοση έχουν προσελκύσει αγορές του εξωτερικού.

4. Οι πόροι αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία μίας startup, καθώς το 67% των startups που έχουν πρόσβαση σε όλους τους σημαντικούς πόρους έχουν τελικά υψηλή απόδοση. Αντιθέτως, μόνο το 31% των startups χαμηλής απόδοσης έκαναν χρήση υψηλής ποιότητας πόρων. Οι πόροι με σειρά σημαντικότητας αποτέλεσαν: οι δεξιότητες των εργαζομένων, το know-how, η γνώση της αγοράς, η σχέση με του πελάτες, η ευκολία εξεύρεσης κεφαλαίων και τα κανάλια διανομής.

Τέλος, τα startups που μελετήθηκαν, δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του Software με ποσοστό 41%, Hardware με 15%, Retail με 13% και σε άλλους τομείς με 31%. Η ιδρυτική ομάδα φαίνεται ότι αποτελείται κυρίως από άνδρες, καθώς το 73% των ιδρυτικών μελών είναι άνδρες και το 27% γυναίκες. Επιπλέον, φοιτητές φαίνεται ότι αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες , αφού αποτελούν το 26% των ιδρυτικών μελών.

Τέλος, το 69% των startups έχει έδρα την Αθήνα, το 10% την Θεσσαλονίκη, το 5% το Βόλο και το 16% σε άλλες περιοχές.

Δείτε αναλυτικά το infographic της έρευνας του ThinkBiz για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στη Silicon Valley;