40under40: Ιστορίες έμπνευσης που οδηγούν στην επιτυχία

40under40: Ιστορίες έμπνευσης που οδηγούν στην επιτυχία

To FortuneGreece.com έθεσε το ερώτημα σε νέους επιχειρηματίες για το ρόλο που έχουν παίξει οι μέντορες στη μέχρι τώρα πορεία τους.  

Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία αποτελούν το «κλειδί» για τις περισσότερες καταστάσεις της ζωής μας. Σε ότι αφορά, όμως, στην επαγγελματική ζωή, οι περισσότεροι αναζητούν  ανθρώπους, οι ιστορίες των οποίων αντανακλούν επιτυχημένα μοντέλα προς αξιολόγηση, αναγνώριση και μάθηση. Ιστορίες που τους εμπνέουν και τους δίνουν ώθηση.

Ένα τέτοιο ρόλο καλείται να παίξει και ο μέντορας. Δημιουργώντας μια σχέση που έχει ως στόχο την εξέλιξη και τη βελτίωση, μέσα από την υπακοή, την παρατήρηση, τη σκληρή δουλειά και την υπομονή. «Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται», όπως λένε.

Κάπως έτσι, το FortuneGreece μίλησε με νέους επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στη φετινή του λίστα  40 under 40 και μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές τους εμπειρίες. Δέχθηκαν να μας αποκαλύψουν επίσης ποιοι ήταν εκείνοι  που τους βοήθησαν στα πρώτα τους βήματα.

Η ομάδα του Captainwise, δηλαδή ο Χρήστος Χατζηαποστολάκης, ο Δημήτρης Σχίζας και ο Ανδρέας Καρούτζος ήρθαν για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, δημιουργώντας μια έξυπνη πλατφόρμα, την οποία μπορούν να επισκεφτούν όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε… άγνωστο προορισμό. Μοναδική προϋπόθεση; Οι ημερομηνίες και το πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν. Ένα εγχείρημα που δεν έπεισε μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά και τους επενδυτές οι οποίοι πίστεψαν σε αυτό.

Από τους πρώτους ανθρώπους που τους βοήθησε, αφού έλαβαν την χρηματοδότηση από το PJ Tech Catalyst Fund, ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare Κωστής Σταυρόπουλος. Με τα σχόλια του συνέβαλε στο να απομακρυνθούν από το σκεπτικό του «δημιουργούμε τεχνολογικές λύσεις» και να επικεντρωθούν πιο πολύ στο επιχειρηματικό κομμάτι της εταιρίας. Με την εμπειρία του στην αγορά, ήξερε τι να κάνει για να τους κατευθύνει σωστά, αλλά και να τους  προειδοποιήσει για της δυσκολίες που τυχόν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Επίσης, στάθηκαν τυχεροί καθώς στον όμιλο της Quest υπήρχαν πάντα άνθρωποι που ήταν πρόθυμοι να τους βοηθήσουν και να τους καθοδηγήσουν με της συμβουλές τους και να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό που είναι σήμερα η ομάδα.

Η incrediblue  είναι η πρώτη ελληνική startup που κατάφερε να δημιουργήσει  μια διαδικτυακή πύλη ενοικίασης σκαφών – έναν χώρο έκθεσης όπου οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής μπορούν να καταχωρίσουν και να παρουσιάσουν το σκάφος τους με κάθε λεπτομέρεια.

Όπως εξηγεί ο Αντώνης  Φιοράκης, ιδρυτής και CEO της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έμπειρους επαγγελματίες που εξειδικεύονται στον τομέα τους. Οι  συζητήσεις μαζί τους είχαν τη μορφή mentoring, όπως συμβαίνει με όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα, αφού η εμπειρία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει κανείς πάρα μόνο με την δουλειά του.

Ο business mentor του Γιάννη Βλαχογιάννη, ιδρυτή της BugSense που εξαγοράστηκε από την Splunk, ήταν ο Nick Arvanitidis ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες που έχουν καταφέρει να διακριθούν στο εξωτερικό. Όπως μας εξήγησε, τον βοήθησε αρκετά να συνειδητοποιήσει πως το να φτιάχνει κανείς ένας προϊόν είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, από τη δημιουργία μιας εταιρείας.

«Απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες και να μπορείς να αντέχεις στην πίεση. Νομίζω αυτές οι αρχές ήταν η ειδοποιός διαφορά που είχε η BugSense από τις παρά πολλές startup και είναι ο λόγος που κάναμε ένα τόσο μεγάλο exit σε σύντομο διάστημα», εξηγεί.

Αυτό που δε θα ξεχάσει ποτέ είναι η ρήση του: «το να αποτυγχάνεις, δεν σε κάνει entrepreneur. Σε κάνει απλά αποτυχημένο».

«Όσο σκληρό και να ακούγεται (και είναι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε στην Ελλάδα), επιτυχημένος είσαι μόνο όταν δουλέψεις παρά πολύ σκληρά και πετύχεις. Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί δεν ισχύουν. Έτσι είναι το παιχνίδι και κανείς δεν είπε ότι δεν είναι σκληρό», συμπληρώνει.

O Ξένιος Θρασυβούλου είναι ο άνθρωπος πίσω από το PeoplePerHour, της διαδικτυακής κοινότητας των επαγγελματιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2007 και σήμερα έχει καταφέρει να γίνει η μεγαλύτερη κοινότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνδέοντας επιχειρήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες (freelancers) ανά τον κόσμο.

Ο ιδρυτής της παραδέχεται πως δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο μέντορα στα πρώτα του βήματα, αλλά θα παρότρυνε κάποιον που ξεκινάει τώρα να πάρει συμβουλές. Οι πρώτοι επενδυτές ήταν εκείνοι που τον έκαναν να σκεφτεί προσεχτικά τις κινήσεις του, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Λάθη που εκείνοι ήξεραν πως μπορεί να αποφύγει, μέσα από την εμπειρία τους.  Τα λάθη, όμως, δεν μπορούν να εξαφανιστούν – γίνονται – αλλά ο Ξένιος Θρασυβούλου έμαθε να τα διορθώνει και να «βγαίνει καλύτερος» μέσα από αυτά.

Ο ίδιος παραδέχεται πως το να έχει κάποιος μέντορα στα πρώτα του βήματα είναι σημαντικό, αλλά οι νέοι επιχειρηματίες κάνουν ένα λάθος, στρέφονται σε αυτούς για απαντήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Ακόμα και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες δεν έχουν πάντα τις σωστές απαντήσεις, ακριβώς επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ειδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι entrepreneurs, δεν εμπίπτουν σε γενικούς κανόνες.

Στο τέλος – τέλος, ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει τι είναι καλύτερο για την επιχείρηση του, καλύτερα από κάθε «γκουρού».  Δυστυχώς όμως, συχνά όπως αναφέρει ο Ξένιος Θρασυβούλου,  οι νέες επιχειρηματίες προτιμούν απλά να ακούσουν τη γνώμη του ειδικού.

«Το έκανα και εγώ αυτό το λάθος, και έμαθα με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν μπορείς να κάνεις copy –paste στις startups» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο blog του.