Απώλειες 1,6 δισ. δολαρίων προβλέπει η Credit Suisse το δ’ τρίμηνο

Απώλειες 1,6 δισ. δολαρίων προβλέπει η Credit Suisse το δ’ τρίμηνο
epa05686260 (FILE) A file picture dated 17 November 2011 shows Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland. Credit Suisse has agreed to pay US authorities 2.48 billion US dollars to settle claims that it misled investors in residential mortgage-backed securities it sold in the run-up to the 2008 financial crisis, Credit Suisse stated on 23 December 2016. EPA/STEFFEN SCHMIDT
Η φήμη της τράπεζας έχει πληγεί σοβαρά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών

Ζημίες που μπορεί να ξεπερνούν τα 1,6 δισ. δολάρια αναμένεται να καταγράψει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse λόγω σημαντικής επιβράδυνσης του τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναδιαρθρώνεται, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από σειρά σκανδάλων…

Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι περιμένει να ανακοινώσει «σημαντικές ζημιές προ φόρων για το τέταρτο τρίμηνο του  2022, ύψους έως 1,6 δισ. δολ. σε επίπεδο ομίλου». 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους πλήττονται από τις χαμηλότερες καταθέσεις και τις μικρότερες προμήθειες. 

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι καθαρές εκροές των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο τον όμιλο στο τέλος του τρίτου τριμήνου ήταν περίπου στο 6%.

Η τράπεζα επιβεβαίωσε επίσης τo guidance για τον δείκτη κεφαλαίου CET1 που εξέδωσε τον περασμένο μήνα, στο 13,5% έως το 2025.

Η φήμη της έχει πληγεί σοβαρά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών, όπως στην περίπτωση της επενδυτικής εταιρείας Archegos από την οποία κατέγραψε ζημιές 5,5 δισ. δολ. 

Αναδιάρθρωση

Τον περασμένο μήνα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων της διάλυσης και της απόσχισης του επενδυτικού βραχίονα της, της περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και της άντλησης κεφαλαίων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Credit Suisse άρχισε να παρουσιάζει εκροές καταθέσεων και καθαρών περιουσιακών στοιχείων τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2022» ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένει να καταγράψει ζημιά 75 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την πώληση του ποσοστού της στον Όμιλο Allfunds.

Η ελβετική τράπεζα θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών για να ζητήσει την έγκριση τους προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψή της από τις ζημιές των προηγούμενων ετών.