5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της διάσκεψης των δωρητών στο Κάιρο.

Περίπου 50 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υποσχέθηκαν σήμερα να προσφέρουν το ποσό των 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ αυτό το καλοκαίρι, ανακοίνωσε η διάσκεψη των δωρητών στο Κάιρο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ζητήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση αυτής της περιοχής όπου σχεδόν 2200 άνθρωποι- κυρίως άμαχοι- σκοτώθηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ. Από την πλευρά των Ισραηλινών 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, στην πλειονότητά τους στρατιώτες.

«Οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ)» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπέργκε Μπρέντε, η χώρα του οποίου διοργάνωσε από κοινού με την Αίγυπτο τη διάσκεψη αυτή.

Το Κατάρ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε μία «άμεση βοήθεια» ύψους 212 εκατομμυρίων από ένα σύνολο 400 εκατομμυρίων σε διάστημα ενός έτους και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι θα αποδεσμεύσει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters