5G: Μεγάλες αεροπορικές προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές από Τετάρτη

5G: Μεγάλες αεροπορικές προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές από Τετάρτη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Για επικείμενη καταστροφική κρίση στις αερομεταφορές προειδοποιούν μεγάλες αεροπορικές, λόγω της εφαρμογής της νέας υπηρεσίας, 5G από την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αερομεταφορών προειδοποίησαν τη Δευτέρα για επικείμενη «καταστροφική» αεροπορική κρίση σε λιγότερο από 36 ώρες, όταν η AT&T (T.N) και η Verizon (VZ.N) πρόκειται να αναπτύξουν τη νέα υπηρεσία 5G.

Οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters, προειδοποίησαν ότι η νέα υπηρεσία C-Band 5G που θα ξεκινήσει την Τετάρτη θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστο σημαντικό αριθμό αεροσκαφών, να εγκλωβίσει ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό και να προκαλέσει «χάος» στις πτήσεις των ΗΠΑ.

«Σε μια μέρα σαν τη χθεσινή, αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες θα υπόκεινται σε ακυρώσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις», έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines αλλά και οι UPS Airlines Atlas Air, JetBlue Airways και FedEx Express.

Τα ενδεχόμενα προβλήματα

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει, ότι πιθανές παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευαίσθητα όργανα ενός αεροπλάνου, όπως τα αλτίμετρα, και τα όργανα λειτουργίας χαμηλής ορατότητας.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «να εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα εκτός από τα περίπου 2 μίλια (3,2 χλμ.) των διαδρόμων των αεροδρομίων» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια ή όταν οι πύργοι είναι πολύ κοντά στους διαδρόμους «έως ότου η FAA καθορίσει πώς μπορούν οι πτήσεις να γίνουν με ασφάλεια».

«Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τους αποστολείς, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών» σημειώνουν.

«Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη θα θεωρηθούν άχρηστα. Οι κατασκευαστές αεροπλάνων μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να καθηλωθούν πολλά περισσότερα αεροπλάνα από ότι υπολογίζουμε» τονίζουν.

Η Airlines for America, το γκρουπ των αεροπορικών εταιρειών που προετοίμασε την επιστολή, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, όπως και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πως θα κινηθούν AT&T και Verizon

Η AT&T και η Verizon, που κέρδισαν σχεδόν όλο το φάσμα της C-Band σε δημοπρασία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, συμφώνησαν στις 3 Ιανουαρίου να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας σε περίπου 50 αεροδρόμια για να μειώσουν τους κινδύνους παρεμβολών αλλά και να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανές παρεμβολές για έξι μήνες.

Παράλληλα, συμφώνησαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του 5G, για δύο εβδομάδες μέχρι την προσεχή Τετάρτη, αποφεύγοντας προσωρινά, την αντιπαράθεση.

Όπως υποστηρίζουν, τα δίκτυα 5G λειτουργούν σε άλλες χώρες χωρίς αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Πηγή: news247.gr