7 χώρες της Ευρώπης στα καλύτερα μέρη του κόσμου για συνταξιοδότηση – Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης

7 χώρες της Ευρώπης στα καλύτερα μέρη του κόσμου για συνταξιοδότηση – Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Ο δείκτης συγκρίνει 47 συστήματα συνταξιοδοτικού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο και καλύπτει το 64% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνολικά 7 χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν στο top 10 των καλύτερων περιοχών του κόσμου για συνταξιοδότηση το 2023, σύμφωνα με την ετήσια λίστα δείκτη Mercer CFA Institute’s global index.

Σημειώνεται πως ο δείκτης συγκρίνει τα συστήματα συνταξιοδοτικού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ορισμένες ελλείψεις σε κάθε σύστημα, και προτείνει πιθανούς τομείς μεταρρύθμισης που θα παρείχαν πιο επαρκείς και βιώσιμες συνταξιοδοτικές παροχές.

Για το 2023, ο δείκτης συγκρίνει 47 συστήματα συνταξιοδοτικού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο και καλύπτει το 64% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το Mercer.

Η Ολλανδία έγραψε το μεγαλύτερο «σκορ» στη λίστα, ακολουθούμενη από την Ισλανδία (83,5) και τη Δανία (81,3). Η Αργεντινή είχε τη χαμηλότερη τιμή δείκτη (42,3).

Το σύστημα της Ολλανδίας είναι σε καλή θέση να παρέχει εξαιρετικές παροχές εν μέσω της μετάβασης από μια δομή συλλογικών παροχών σε μια πιο ατομική προσέγγιση καθορισμένων εισφορών σημειώνεται στην έκθεση.

Ο δείκτης χρησιμοποιεί τον σταθμισμένο μέσο όρο των επιμέρους δεικτών επάρκειας, βιωσιμότητας και ακεραιότητας. Για κάθε επιμέρους δείκτη, τα συστήματα με τις υψηλότερες τιμές ήταν η Πορτογαλία για την επάρκεια (86,7), η Ισλανδία για τη βιωσιμότητα (83,8) και η Φινλανδία για την ακεραιότητα (90,9). Τα συστήματα με τις χαμηλότερες τιμές σε όλους τους επιμέρους δείκτες ήταν η Νότια Κορέα για την επάρκεια (39,0), η Αυστρία για τη βιωσιμότητα (22,6) και οι Φιλιππίνες για την ακεραιότητα (25,7).

Η μείωση των γεννήσεων έχει ασκήσει πίεση σε αρκετές οικονομίες και συνταξιοδοτικά συστήματα μακροπρόθεσμα, επηρεάζοντας αρνητικά τις βαθμολογίες βιωσιμότητας για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αρκετά ασιατικά συστήματα, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, της Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας, έχουν προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης

Εκτός από τον εντοπισμό των κορυφαίων συνταξιοδοτικών συστημάτων στον κόσμο, η έκθεση εξετάζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να βελτιώσει τα συστήματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής ασφάλισης και να προσφέρει στους ανθρώπους καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.

«Η συνεχιζόμενη επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο των λειτουργιών και των αποφάσεων των διαχειριστών επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και καλύτερα ενημερωμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε υψηλότερες πραγματικές επενδυτικές αποδόσεις για τα μέλη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντέιβιντ Νόξ. «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τη δέσμευση των μελών και να βοηθήσει τα άτομα να λάβουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις σχετικά με τις οικονομικές τους αποφάσεις. Και οι δύο εξελίξεις θα πρέπει να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της συνταξιοδότησης».

Η έκθεση, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι χωρίς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων μοντελοποίησης και των ηθικών ανησυχιών, καθώς και της ανάγκης για βέλτιστη προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Κατά την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων, είναι σημαντικό τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να διαθέτουν ισχυρή διακυβέρνηση και σαφή λογοδοσία για τη μείωση των προκαταλήψεων και των αδικαιολόγητων αντιδράσεων. Οι διασφαλίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα προκειμένου να διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των μελών τους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της δεν είναι η πλήρης απάντηση. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινη εποπτεία. Παρά τους κινδύνους αυτούς, η AI έχει την ευκαιρία να προσφέρει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο κατά τη συνταξιοδότηση – έναν αξιόλογο στόχο για όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα» πρόσθεσε ο Νοξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: